„Schimbare la faţă” de peste trei milioane de euro, pentru Parcul Scudier

Modelul propus, „Schonbrunn", este contestat de Asociaţia Peisagiştilor

Parcul Central TimisoaraUnul dintre cele mai vechi şi cunoscute parcuri din Timişoara, Scudier, se pregăteşte de o reabilitare de proporţii, în valoare de peste trei milioane de euro. Totuşi, soluţia propusă, aceea de grădină vieneză, este contestată de Asociaţia Peisagiştilor, care consideră că pentru un asemenea proiect era nevoie de o dezbatere serioasă şi un concurs de idei pe măsura importanţei investiţiei.

 

„Schonbrunn”, modelul câştigător

În perioada următoare, parcul Central „Anton Scudier”, din Timişoara, va intra în ample lucrări de amenajare. Noul concept de remodelare se doreşte a fi unul care imită stilul vienez al grădinilor Palatului Schonbrunn.

Licitaţia demarată de Primăria Timişoara a ajuns în fază finală, Municipalitatea fiind dispusă să aloce pentru această investiţie suma de 11,7 milioane de lei, adică cu mult peste trei milioane de euro.

Ideea de amenajare a fost una controversată şi îndelung dezbătută, în presă cel puţin.

La sfârşitul anului 2013, Primăria invita timişorenii să se implice în reamenajarea Parcului Central, având posibilitatea să opteze între stilurile de amenajare printr-un sondaj pe site-ul Primăriei. Variantele erau o amenajare în stilul unei grădini vieneze, având ca sursă de inspiraţie grădinile Palatului Schonbrunn, şi una inspirată de modelul de amenajare englez, după exemplul grădinilor Palatului Buckingham.

În cadrul sondajului, care a vizat identificarea soluţiei celei mai agreate privind reamenajarea Parcului Central, şi-au exprimat punctul de vedere aproape 2.000 de timişoreni, dintre care 1.100 s-au declarat în favoarea unei amenajări peisagistice de tip grădină vieneză.

Asociaţia Peisagiştilor şi Ordinul Arhitecţilor acuzau atunci lipsa de transparenţă, afirmând că proiecte definitorii pentru dezvoltarea şi aspectul viitor al oraşului sunt ţinute la secret sau că fac obiectul unei consultări publice formale. Punctul de vedere pe această temă nu s-a schimbat. „Era nevoie de o dezbatere publică serioasă şi de un concurs de idei. În niciun caz nu e suficientă acea dezbatere de faţadă, şi clişee gen grădină englezească sau grădină vieneză. Riscăm ca parcul să arate mai rău decât acum, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor proiecte. Cu un concurs de idei se putea face ceva mai bun, cu bani mai puţini. Noi nu suntem de acord cu aceste stil de a face administraţie pe ascuns, fără o dezbatere publică reală”, este de părere Andrei Condoroş, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, filiala Teritorială Vest.

Un parc legat de istoria Timişoarei

Direcţia de Mediu a Primăriei susţine că actualul aspect al parcului trebuie schimbat, menţionând că amenajarea actuală este mai degrabă una parţial geometrică, stilul geometric este prezent doar pe cele două alei principale, restul parcului are un caracter peisager, pe alocuri de masiv închis forestier. Conform noului proiect, se vor degaja peluzele şi se vor înfiinţa pete de vegetaţie de mică înălţime. În plus, se mai are în vedere ca aerisirea spaţială sub coronamentul arborilor să se facă prin tăieri de egalare. De asemenea, conform documentaţiei aprobate, se vor crea noi centre de interes, cum ar fi un foişor de muzică, gradene verzi şi un labirint.

Parcul Central este unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat în anii 1880 pe un fost cimitir al oraşului. În anul 1881, în timpul foametei şi a epidemiei de holeră şi ciumă, generalul Scudier, care ajunsese primarul oraşului, a dispus ca terenul să fie nivelat de fortificaţiile existente şi să fie plantate conifere şi diverşi arbori.

Iniţial, parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse, plantate cu covoare de flori, cu alei lipsite de o dispunere unitară, care se întretăiau în partea centrală. În 1989, parcul a fost regândit.

În parc se află şi Aleea Personalităţilor, pe care au fost ridicate busturile din bronz ale mai multor oameni reprezentativi pentru istoria şi cultura Banatului.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro