Timişorenii vor să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare pod construit din PET-uri

Pod din peturi peste BegaUn pod construit din peste 100.000 de pet-uri a fost amplasat în Timişoara, pe canalul Bega, la iniţiativa asociaţiei EcoStuff România. Aceasta îşi propune să înscrie respectiva realizare în Guiness Book, dar şi să atragă atenţia asupra poluării râurilor din România.

 

Podul, care a fost amplasat pe canalul Bega, în spatele Catedralei Mitropolitane, este construit din 104.502 pet-uri de toate dimensiunile, potrivit organizatorilor, citaţi de Mediafax. Pet-urile au fost donate de timişoreni pe parcursul mai multor săptămâni. Acestea au fost puse în baterii formate din gard de sârmă, iar aceste baterii au format, de fapt, podul. De asemenea, pe partea superioară a podului au fost montate scânduri pe care trecătorii să poată călca. Podul are o formă rotundă, scări şi balustrade, iar noaptea este iluminat. Pe margini în mai multe sticle se poate observa apă colorată, pentru decor.

Trecătorii sunt avertizaţi că nu au voie să fumeze pe pod, femeile nu au voie să poarte tocuri, iar accesul copiilor fără însoţitori este strict interzis.

Podul a fost inaugurat miercuri după-amiază, în pofida ploii, în prezenţa a zeci de tineri voluntari care au muncit la acest proiect, reprezentanţii EcoStuff România spunând că doresc să atragă atenţia, în acest fel, asupra poluării râurilor din România cu pet-uri.

Am pus în lungul balustradelor mai multe şiruri de leduri, dar şi o plasă de leduri care vine pe zona pet-urilor umplute cu apă colorată. Oricine vrea să traverseze Bega poate folosi podul, la orice oră, cu menţiunea că nu se aleargă pe pod, nu se sare, nu se intră cu tocuri, nu se fumează, iar copiii au voie doar însoţiţi. Noi vom încerca să stăm cât mai mult timp posibil aici şi sperăm să rezolvăm o problemă şi anume să avem pază, care până acum era asigurată de voluntarii noştri”, a declarat preşedintele EcoStuff România, Radu Rusu.

La inaugurarea podului a fost prezent şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a recunoscut că nu a contribuit cu PET-uri pentru această construcţie.Este o nouă premieră a Timişoarei şi sperăm să intrăm cu ea în Cartea Recordurilor, pentru că acest pod este realizat cu 104.502 sticle de plastic. Recordul anterior a fost de vreo 40.000 de pet-uri şi nu s-a realizat un pod, ci un fel de punte. Aici s-a muncit din greu şi s-a făcut o lucrare foarte interesantă. Trebuie să spunem că dincolo de performanţa în sine, noi am vrut prin acţiunea aceasta să dăm un semnal către cetăţeni să colecteze aceste pet-uri şi să le predea celor care reciclează, pentru că este păcat să poluam apele noastre”, a spus Nicolae Robu.

Proiectul a fost înscris ca şi concurent pentru Cartea Recondurilor, iar verdictul final este aşteptat peste cel mult şase săptămâni. „Zilele acestea vom finaliza documentaţia pentru Guiness Book, pe care o vom trimite prin curier la Londra. Între o săptămână şi şase săptămâni vom primi verdictul, reprezentanţii lor nu vor veni aici decât plătiţi, iar costurile sunt prea mari, nu ne permitem. Nu câştigăm nimic, dar ne putem mândri că ducem Timişoara în Cartea Recordurilor”, a mai spus Radu Rusu.

Totodată, pe acest pod urmează să fie organizate concerte şi spectacole, zilnic, timp de două săptămâni, după ora 21.30, atunci când vor fi aprinse luminile de pe pod. Organizatorii au anunţat că într-una din seri aici va concerta Filarmonica „Banatul”, iar într-o altă seară va avea loc un spectacol de balet, dar că vor fi şi alte concerte.

Cele 104.502 de pet-uri folosite la construcţia podului peste Bega vor fi, în final, trimise către Retim, serviciul de salubrizare din Timişoara, pentru a fi reciclate.

Print Friendly, PDF & Email