Thierry Wolton, invitatul special al Nopții ideilor, își întâlnește cititorii la Timișoara

Marile subiecte ale timpurilor în care trăim sunt puse în discuție în întreaga lume, în cadrul evenimentului numit „Noaptea ideilor”. Timișoara intră în circuitul acestei seri internaționale de dezbateri, avându-l ca invitat special pe jurnalistul, istoricul și eseistul francez Thierry Wolton.

 

De la Paris la București și în alte peste 100 de orașe din lume, marile subiecte ale vremurilor în care trăim sunt dezbătute, în cadrul Nopţii Ideilor, în locuri de cultură și de știință, în ultima joi a lunii ianuarie. „Față în față cu prezentul”, tema din acest an, va crea, şi la Timişoara, contextul a două întâlniri, anunţă Institutul Francez.

Joi, 31 decembrie, la ora 18, la Universitatea de Vest din Timişoara, în Amfiteatrul A01, va fi dezbătut subiectul „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” Şi asta pentru că, dintre toate țările Europei Centrale și Orientale, România a rămas țara cea mai atașată de Uniunea Europeană, scăpând până acum de populismul eurosceptic care câștigă teren în fostul bloc comunist. „Totuși, sondaje recente arată o scădere a aderării la proiectul european. Or, dacă România s-ar alătura mâine Poloniei, Ungariei sau Cehiei, Europa ar fi împărțită din nou în două… Miza este importantă mai ales în contextul în care țara asigură președinția Consiliului UE în ianuarie 2019”, spun organizatorii dezbaterii. Întrebându-se dacă există acest risc şi ce i-ar motiva pe români să continue să creadă în Europa?

Invitaţi la dezbatere sunt Thierry Wolton, Laurențiu Ștefan, Aline Fontaine, Mircea Mihăieș, moderator fiind Silviu Rogobete. Evenimentul se desfășoară în limba franceză, cu traducere în română.

Thierry Wolton, jurnalist, istoric și eseist francez, profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, este autorul mai multor cărți despre relațiile internaționale și, în cea mai mare parte, despre diferite aspecte ale comunismului. Trilogia sa, O istorie mondială a comunismului”, a fost recompensată cu Premiul Jan Michalski și Premiul Aujourd’hui. Primul volum al trilogiei, care vizează călăii comunsimului, a fost recent tradus și publicat în română de Editura Humanitas.

Laurentiu Ștefan, cercetător și profesor la UVT, este unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice, doctor în Știinţe Politice, cu o lucrare despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, și fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Aline Fontaine este jurnalistă franceză care locuiește în România, fiind corespondentă La Croix și TV5 Monde.

Mircea Mihăieş este scriitor, critic literar şi profesor la Facultatea de Litere a UVT.

Silviu Rogobete, fost diplomat, este profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT.

Vineri, 1 februarie, la invitația Institutului Francez și a Editurii Humanitas, Thierry Wolton, lansează primul volum tradus în limba română al trilogiei O istorie mondială a comunismului. Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas din Timișoara, vineri, 1 februarie, de la ora 18.30, când, alături de autor, va vorbi Mircea Mihăieș. Discuția va fi tradusă în limba română.

Noaptea ideilor, această sărbătoare a gândirii, organizată de Institutul Francez din Paris, din 2016, are loc în ultima joi din ianuarie, în 100 de orașe din peste 70 de țări. Tema acestui an este „Față în față cu prezentul”. În România, co-organizator este Institutul Francez din România.

Print Friendly, PDF & Email