Echipa filmului „De ce eu?” se întâlnește cu publicul din Timișoara

Echipa De_ce_eu-Premiera-Palatul_Copiilor-foto Adi Marineci2Povestea inspirată de destinul tragic al tânărului procuror Cristian Panait ajunge, mâine, la Timișoara.

 

Filarmonica Banatul, din Timişoara, găzduieşte trei proiecții speciale, pe 3, 4 și 5 martie, ale filmului De ce eu?. La proiecția de gală de marți, 3 martie, vor lua parte regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile și Alin Florea.

Thriller-ul politic De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani. Cristian Panait a fost un tânăr procuror idealist care a încercat să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El a investigat cazul lui Alexandru Lele, un coleg procuror din Oradea, suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta a avut, însă, implicaţii la nivel extrem de înalt și i-a spulberat tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian Panait a intrat într-o zonă periculoasă și s-a expus unor revelații dureroase și neașteptate. Care, la scurt timp după începerea anchetei, i-au adus moartea. „În urmă cu 13 ani, pe data de 26 februarie 2002, un procuror pe numele lui Ovidius Păun i-a dat spre studiu procurorului Cristian Panait aşa-numitul dosar Lele, în care se făceau cercetări”, spune regizorul Tudor Giurgiu. Aşa a început „povestea”…

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti”, din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? Este un film produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Tudor Giurgiu Maria Basescu Traian Basescu_De_ce_eu-Premiera-Palatul_Copiilor-foto Adi MarineciDe ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015, iar din 27 februarie rulează în peste 60 de săli de cinema din ţară.

La premiera de gală de la Palatul Național al Copiilor din București, care a avut loc pe 23 februarie, au luat parte fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, dar și procurorul Alexandru Lele, direct implicat în acest caz, anunţă organizatorii evenimentului.

În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa De ce eu?, Expert Forum și HotNews.ro, ca un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat.

Pe Hotnews.ro, dar și pe deceeu@hotnews.ro, sunt așteptate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Cazurile dificile ar putea primi consultanță din partea Expert Forum, anunţă organizatorii acestui eveniment.

Print Friendly, PDF & Email