Patru studenţi ai Facultăţii de Muzică din Timişoara s-au întors cu aur, argint şi bronz de la Concursul Internaţional de Orgă organizat, zilele trecute, la Universitatea Szeged.
Luna mai s-a dovedit pentru clasa de orgă a prof. univ. dr. Felician Roşca, de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, plină de succes. Dincolo de faptul că au susţinut trei concerte de orgă (două la Timişoara şi unul în Cetatea medievală Câlnic – Alba) au participat la Concursul Internaţional de Orgă de la Facultatea de Muzică a Universităţii din Szeged.
Concursul, după cum declară prof. Felician Roşca, s-a desfăşurat sub genericul Întâlnirile muzicale organistice din Szeged şi se află la cea de a VI-a ediţie. Directorul acestui festival este prof. univ. dr. Csanádi László, de la Facultatea de Muzică din Szeged. Studenţii acestuia sunt mereu în festivalurile muzicale organistice timişorene fapt pentru care prezenţa noastră acolo a fost apreciată ca fiind una de mare profesionalism muzical.
La concurs au participat 32 de organişti din Ungaria, Serbia, Slovenia şi România. Au fost două categorii de concurenţi: liceeni şi studenţi. La categoria liceeni, din România a participat Adam Robert, de la Liceul de Arte din Arad. Acesta a obţinut un loc II şi aprecierea juriului pentru prestaţia sa. „Este un mare succes, dat fiind că datorită acestui premiu va intra fără examen de admitere, cu condiţia luării examenului de bacalaureat, ca student la clasa de orgă din Universitatea de Vest din Timişoara”, spune Felician Roşca. La categoria studenţi, din România au participat Cristina Deiana Struţa, studentă în anul II, Denis Marian Moldovan şi Minodora Luca, studenţi în anul IV, Licenţă, şi Šubonj Szeidért Kláudia, studentă în anul II, Master. Fiecare ţară a fost reprezentată în juriu de profesorii de orgă ai studenţilor participanţi.
„Apreciez că rezultatele concursului au fost, pentru organiştii din Timişoara, excelent. Am obţinut un frumos loc I şi diploma de aur pentru Denis Moldovan, locul doi şi diploma de argint, pentru Cristian Deiana Struţa, şi locul III şi diploma de bronz, pentru Subonj Szeidert Klaudia” mai spune Felician Roşca.
În 23 iunie 2014 acest eveniment va fi sărbătorit printr-un concert jubiliar de orgă în Aula Magna a Universităţi de Vest din Timişoara, în cadrul căruia sunt programate Pieces heroique, de Cesar Franck – lucrarea interpretată, la orgă, de Minodora Luca, Priére, de Cesar Franck – la orgă Cristina Deiana Struţa, Fantezia şi fuga pe motivul Bach, de Franz Liszt şi Fantezia şi fuga pe motivul Bach, de Max Reger.
Aceşti tineri organişti au susţinut concerte în Austria, Franţa, Italia (ultimul, în decembrie 2013, bine primit de muzicologi cu prestanţă din Roma), Polonia şi nenumărate concerte în România, prin participare la festivaluri internaţionale prestigioase precum Timorgelfest, Festivalul de orgă de la Oradea, Festivalul de orgă din Cetatea Câlnic şi diverse alte concerte de orgă.
Ultimele comentarii