Timişoara, gazda Festivalului de muzică de orgă

Cristina_García_BanegasDoi organişti de talie internaţională vor concerta, în zilele următoare la Timişoara, în cadrul Festivalului de muzică de orgă Timorgelfest.

 

Festivalul de muzică de orgă Timorgelfest 2014 se deschide, la Timişoara, pe orga din Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, 17 septembrie, de la ora 20, cu un recital de excepție susținut de organista Cristina Garcia Banegas, din Uruguay. La deschiderea evenimentului a confirmat participarea Excelența Sa Manuel Gonzalo Vieira Merola, ambasador al Republicii Orientale Uruguay în România. De asemenea au fost invitate oficialități timișorene și personalități din mediul universitar.

În cadrul concertului susținut de Cristina Garcia Banegas, la Timișoara, “Piazzolla la răscruce cu Bach”, organista va interpreta doar lucrări de Johann Sebastian Bach și Astor Piazolla. “Cele două stiluri atât de diferite ca expresie muzicală oferă prilejul artistei să pună în valoare contrastul între două epoci prin stil și expresie muzicală”, spune Felician Roşca, de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest.

Cristina Garcia Banegas ocupă, din 1985, postul de profesor al Catedrei de Orgă la Universitatea de Muzică din Uruguay. În 1987 a înființat ansamblul vocal- instrumental “De Profundis” și Festivalul Internațional de Orgă din Uruguay. A obţinut Premiul de virtuozitate al Conservatorului din Ginebra, Premiul de Excelență al Conservatorului Rueil – Mailmason (Paris), Premiul II la Concursul din Avila şi Premiul “Femeia Anului în Muzică” (din 2007 până în 2010). A realizat o serie de concerte ca și organistă și director al ansamblului vocal- instrumental “De Profundis”, în Europa, SUA și Asia. A făcut parte din juriul mai multor concursuri internaționale, printre care Concursul Internațional de Orgă din Miami (Miami/Florida), Concursul de orgă Jan Peterson Sweelinck din Amsterdam/ Olanda, Agati – Tronci 2013 în Pistoia/Italia. Împreună cu ansamblul vocal- instrumental “De Profundis” a dirijat lucrări importante din repertoriul simfonic coral, câteva dintre aceste lucrări fiind în primă audiție națională și cu instrumente de epocă. A realizat numeroase înregistrări împreună cu acelaşi ansamblu vocal- instrumental și pe numeroase orgi istorice, câteva fiind apreciate și premiate de către critica internațională : Grand Prix de l’Academie Francaise du Disque, Palmares des Palmares; Diapason 5; MUST;  Deutsche Schallplatten Preis (Premiul Discului German), etc. Proiectul pe care îl coordonează, Piazzolla îl întâlnește pe Bach, a fost premiat de Fondul de Concurs pentru Cultură, în 2012.

Vanicek 2Un alt concert la Timişoara va fi susţinut în 21 septembrie, la Biserica Adventistă, de organistul Frantisek Vanicek. Concertul acestuia, Muzică de orgă din Germania și Cehia, include lucrări de Nikolaus Bruhns, Präludium e moll, Johann J. Froberger, Toccata a moll, Johann S. Bach, Vater unser im Himmelreich, Johann S. Bach, Preludium und Fuge C dur, Bohuslav M. Cernohorsky, Toccata, Felix Mendelssohn Bartholdy, Präludium und Fuge, Bohuslav Martinu, Vigilie, Sigfried Karg-Elert, Nun danket alle Gott, Coral-Improvisation für Orgel, şi Jiří Strejc, Sonata.

Frantisek Vanicek s-a născut în anul 1969. A început studiul orgii la Conservatorul din Pardubice. A continuat studiile muzicale la Academia de Arte din Praga, unde a studiat. A urmat mai apoi studii de perfecționare la Conservatorul din Utrecht, Olanda, iar mai apoi la Universitatea “Charles”, din Praga. Este laureat al unor prestigioase concursuri internaționale. În 1991 a obţinut Premiul I din partea Fondului Ceh pentru Muzică, apoi, în acelaşi an, Premiul II la Concursul Internațional de orgă Albert Schweitzer; apoi Premiul Fundației pentru Muzică în Europa, precum și alte prestigioase premii. Realizează CD-uri audio cu muzică de Mozart, Peter Eben etc. Este prezent în mod regulat în concerte și festivaluri din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Japonia, Australia, Singapore etc. Din anul 1995 este profesor de orgă la Universitatea Hradec Kralove din Republica Cehă.

Print Friendly, PDF & Email