Concurs internaţional de orgă, la Timişoara

Felician RoscaLa Timişoara începe Concursul internaţional de orgă, organizat în cadrul manifestărilor „Timorgelfest 2015 Jubiliar”

 

Concursul internaţional de orgă, ajuns la ediţia a V-a, are loc în perioada 20 – 24 septembrie, în cadrul manifestărilor „Timorgelfest 2015 Jubiliar”, şi este organizat sub egida Universităţii de Vest din Timişoara şi a Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Partenerii concursului, organizat sub patronajul primarului Timişoarei, Nicolae Robu, sunt Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, care pot atesta parcurgerea unei forme de învăţământ, şi se desfăşoară în trei etape.

Etapa eliminatorie, bazată pe o înregistrare realizată de concurent cu o lucrare dificilă de Bach şi o lucrare din Barocul transilvănean. a fost deja jurizată în luna mai a acestui an, de către un juriu internaţional format din Gianluca Libertucci, din Vatican, Jean Galard, din Paris, şi Felician Roşca, din Timişoara. Din cei 16 candidaţi înscrişi au fost selectaţi 12 concurenţi din Italia, Slovacia, Ungaria, Cehia şi România.

Deschiderea concursului are loc în 20 septembrie, ora 10, la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, de pe str. Independenţei nr. 19, Timişoara, unde are loc etapa I a concursului pe orga de factură barocă a lui Pap Zoltan. Organizatorii anunţă că se cere o lucrare din repertoriul Baroc transilvănean şi o lucrare de amploare din creaţia lui Johann Sebastian Bach. Această etapă va avea loc între orele 11 şi 13 şi 15 – 17, iar în ziua următoare, în 21 septembrie, între orele 9 – 14. Intrarea publicului este gratuită. Se va transmite pe live streaming AICI, după ora 10.

Cea de a doua etapă are loc pe orga de factură romantică Wegenstein, din Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii, Timişoara. Se cere o lucrare modernă din repertoriul românesc sau universal şi o lucrare romantică de amploare.Orarul acestei etape este între orele 14 – 17, iar în 23 septembrie, între orele 9 şi 13. Intrarea publicului este, de asemenea, gratuită.

Gala concursului are loc miercuri, 23 septembrie, de la ora 20, pe orga din Domul Romano-Catolic din Piaţa Uniri, unde intrarea la concert se va face  pe bază de invitaţii nominale sau bilete.

Premiile concursului sunt: 2.500 de euro pentru premiul I, 1.500 de euro, premiul II, 1.000 de euro, premiul III,câte câte 300 de lei pentru opt menţiuni şi alte premii oferite de sponsorii concursului .

Juriul concursului este alcătuit din prof. univ. dr. Felician Roşca (foto), de la Universitatea de Vest din Timişoara, care este preşedintele juriului, prof. univ. dr. Vanicek František, de la Universitatea din Hradec Králové, Cehia, prof. dr. Csanádi László, de la Universitatea din Szeged, Ungaria, conf. univ. dr. Erich Türk, de la Academia de Muzică „Gh. Dima”, din Cluj Napoca, şi conf. univ. dr. Molnar Tünde, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş.

Din anul 1991, sub egida Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara au avut loc zece ediţii ale festivalului de muzică de orgă, numit, în primii ani, Zilele Muzicii de Orgă. Ulterior, datorită participărilor internaţionale, a primit numele de Festivalul Internaţional Zilele Muzicii de Orgă iar începând cu cea de a şasea ediţie, a primit numele de Timorgelfest, cu subtitlul Zilele Muzicii de Orgă din Banat.

Print Friendly, PDF & Email