După Primăria Timişoara, a venit rândul Consiliului Judeţean Timiş să ia atitudine cu privire la desele întreruperi ale energiei electrice din anumite localităţi. Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş, susţine că la Remetea, unde locuieşte, sunt zile în care se întrerupe şi de 20 de ori curentul electric.
Plan de măsuri la nivel judeţean
Mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat să se ia măsuri la nivel judeţean pentru a se reglementa problema deselor întreruperi ale furnizării curentului electric în unele localităţi. „În teritoriu se întrerupe curentul fără ca cetăţenii sa fie anunţaţi, fapt ce duce la deteriorarea aparatelor electrocasnice de parcă ar fi la înţelegere cu cei care repară aceste aparate. Altfel e greu de explicat de ce se întrerupe brusc curentul fără să se anunţe consumatorilor. Întreruperea este scurtă, de maximum unu, două minute, exact cât să creeze pagube cetăţenilor şi să distrugă aparatele electrocasnice”, au precizat în plen consilierii judeţeni.
Punctul lor de vedere a fost susţinut şi de preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, care a declarat că nu ştia dacă la această problemă va putea fi rezolvată de către administraţia judeţeană, dar le promitea consilierilor că la şedinţele de plen va fi invitat câte un reprezentant al instituţiei care se ocupă cu gestionarea energiei electrice, pentru a da un răspuns. „Nu ştiu dacă vor accepta sau nu invitaţia noastră, dar merită să încercăm, pentru că şi eu îmi doresc o motivaţie pentru întreruperile frecvente de curent electric. Şi la Remetea, acolo unde stau eu, sunt întreruperi de curent chiar şi de 20 de ori pe zi, ceea ce nu mi se pare normal. Vom sesiza, de asemenea, şi Protecţia Consumatorului”, a mai spus Titu Bojin.
Totodată, consilierii judeţeni care au realizat interpelări au cerut să se verifice şi facturarea, susţinând că există creşteri ale sumelor percepute pentru energia electrică şi „pe factură apar tot felul de sume pentru certificate verzi, accize, taxă de stâlp”.
Explicaţii cerute şi la nivel de Parlament
Penele de curent reprezintă motivul pentru care mai mulţi timişeni s-au adresat parlamentarilor, solicitând să se ia măsuri pentru rărirea sau dispariţia întreruperilor energiei electrice. În acest sens a fost realizată, recent, o interpelare adresată Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în care se menţionează că de mai mulţi ani locuitorii din Timişoara, din Recaş, dar şi din multe comune din judeţ (Giroc, Moşniţa Nouă, Ghiroda, Săcălaz, Giarmata, Pişchia, Remetea Mare, Sacoşu Turcesc, Fibiş, Maşloc, Şag, Pădureni, Dumbrăviţa, Sânmihaiul Român, Bogda, Liebling, Jebel) se confruntă cu întreruperi neplanificate din ce în ce mai dese ale furnizării de energie electrică. „Deşi au fost făcute numeroase sesizări către Enel Distribuţie Banat, până la această dată situaţia nu s-a îmbunătăţit. Aceste întreruperi de energie electrică afectează foarte multe familii, problema fiindu-mi semnalată în numeroase rânduri, pe parcursul întâlnirilor din circumscripţie”, se arată în interpelarea parlamentară.
Ca răspuns la această interpelare, ANRE a precizat că, într-un an, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, un operator de distribuţie nu trebuie să producă unui utilizator mai mult de patru întreruperi planificate cu durata de maximum 12 ore fiecare, în mediul urban, respectiv opt întreruperi planificate cu durata de maximum 16 ore fiecare, în mediul rural.
Conform ANRE, în Banat întreruperile neplanificate au totalizat 150 de minute de consumator pe an, în mediul urban, respectiv 565 de minute, în mediul rural. Cât despre întreruperile planificate, acestea au totalizat anul trecut 100 de minute pe an, de consumator, în mediul urban, respectiv 407 minute pe an la consumatorii din mediul rural.
“Oamenii trebuie să ştie că şi în aceste cazuri Oficiului pentru Protecţia Consumatorului are obligaţia să apere cetăţenii, deşi au existat situaţii când oamenii au fost îndrumaţi nejustificat către ANRE. Oamenii au dreptul să meargă la OPC şi să se semnaleze nereguli, inclusive în relaţia cu Enel, iar OPC este obligată să iniţieze acţiuni specifice în urma acestor sesizări”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
Ultimele comentarii