Sporul de dispozitiv pentru Primăriile din Timiş, motiv de procese în serie

Reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală spun că le vor face plângeri penale reprezentanţilor Curţii de Conturi

functionari publiciSporul de dispozitiv acordat funcţionarilor din administraţia publică locală şi felul în care acesta se acordă sau nu se acordă în diverse Primării din Timiş continuă să fie un motiv de scandal la nivelul structurilor administrativ-teritoriale din judeţ. Reprezentanţii locali ai Sindicatului Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală spun că analizează posibilitatea de a face plângeri penale reprezentanţilor Curţii de Conturi, pentru că le-au impus unor Primării recuperarea banilor daţi pentru acest spor de dispozitiv.

 

Nemulţumiri sporite

Acordarea sau neacordarea sporului de dispozitiv de 25% funcţionarilor din Primării a devenit un motiv de controverse serioase la nivelul administraţiei publice locale, Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara, susţinând că reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală au ajuns să înregistreze şi câte patru – cinci acţiuni în instanţă, în perioade scurte de timp, prin care contestă deciziile conducerii unor Primării din Timiş de a recupera retroactiv acest spor de la propriii angajaţi, în urma unor decizii luate de către Curtea de Conturi.

„Vine Curtea de Conturi, impune Primăriei recuperarea acestor bani, iar Primăria le comunică salariaţilor că banii trebuie recuperaţi. Noi contestăm în instanţă majoritatea deciziilor de recuperare de acest tip şi, în cele mai multe cazuri, am reuşit să obţinem anularea deciziilor de recuperare a acestor sume”, ne-a declarat Tiberiu Negrei.

Acesta mai spune că este de neînţeles felul în care Curtea de Conturi le impune primarilor recuperarea acestor bani, în condiţiile în care există din 2007 o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei, care impune plata acestor sporuri de către primării. „Primarii se tem şi decid să ia măsuri pentru recuperarea sporului de dispozitiv, deşi există o decizie clară a instanţei care le obligă la plata acestui spor. Însă mulţi intră în panică în momentul în care primesc adrese de la Curtea de Conturi în care li se spune că, dacă nu recuperează aceste sporuri de dispozitiv, vor suporta rigorile legii”, susţine liderul sindical. Tiberiu Negrei precizează că tocmai de aceea, la nivelul Federaţiei Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală se va analiza săptămâna viitoare posibilitatea rezolvării aceste probleme la sursă: „Analizăm cu toate seriozitatea posibilitatea de a face plângeri penale pe numele conducerii Camerelor de Conturi care solicită Primăriilor recuperarea acestor sume acordate angajaţilor ca spor de dispozitiv.”

Curtea de Conturi rămâne consecventă

În ciuda acestor discuţii, Curtea de Conturi rămâne consecventă deciziei de a recupera aceşti bani de la Primării, lucru care se poate vedea şi din ultimele rapoarte defalcate privind gestionarea finanţelor publice la nivel local, făcute publice în urmă cu câteva săptămâni.

Astfel, inclusiv la Primării mari, precum e cea a municipiului Lugoj, Curtea de Conturi consemnează ca o abatere financiară faptul că „salariile au fost acordate, incluzându-se astfel şi sporul de dispozitiv de 25% – sub forma sumelor compensatorii – în salariile de încadrare, care au fost plătite salariaţilor –funcţionari publici şi personalului contractual”.

Ca atare, rămâne de văzut cum va fi rezolvată această problemă în perioada următoare. Dacă „soluţia finală” va fi tot instanţa, atunci se va ajunge iarăşi la o supra-aglomerare a Tribunalelor şi Judecătoriilor, inclusiv în Timiş, la fel ca în momentul marii tăieri de sporuri din 2009 – 2010. Şi, la fel ca în alte cazuri vizând sporurile, probabil că unele instanţe vor decide într-un mod, iar altele într-un mod diametral opus, pe aceeaşi speţă. Lucru care nu va face decât să sporească nemulţumirile în rândul funcţionarilor din administraţia locală.

Print Friendly, PDF & Email