Deşi se promitea că, pe partea de vest a ţării, nu se vor mai concesiona tronsoane C.F.R., pentru că, oricum, s-a concesionat aproape tot ce se putea, şi relaţia cu concesionarii nu este tocmai una perfectă, surse din sistem dau ca sigură iminenta închiriere a unuia dintre traseele cu un număr mare de călători care mai rămăsese în portofoliul Statului în judeţ: Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj. Culmea e că exact acelaşi traseu a fost recent reabilitat de către Stat. Cu alte cuvinte, Statul a cheltuit bani pentru reabilitarea unei linii pe care, în loc să o folosească, o închiriază către operatorii privaţi.
Ministerul Transporturilor, notificat de intenţia de închiriere
Dovada că închirierea tronsonului Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj nu este doar un zvon este confirmată de mai multe interpelări parlamentare care au fost trimise în ultima perioadă, pe această temă, Ministerului Transporturilor. „Problema a fost sesizată de o serie de angajaţi şi lideri ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România – Regionala Timişoara. După cum se ştie, Banatul deţinea cea mai veche reţea feroviară din întreaga ţară, începând cu 1854 şi 1856, când au circulat primele trenuri de marfă şi călători. Tocmai de aceea, dorim să prevenim transpunerea în fapt a unei iniţiative total inadecvate, şi anume trecerea pe lista liniilor neinteroperabile, linii ce vor fi supuse închirierii sau închiderii secţiei de circulaţie Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj”, se arată într-una dintre interpelările parlamentare trimise zilele trecute Ministerului Transporturilor.
În aceeaşi sesizare se arată că această linie, inaugurată în 1986, este o variantă alternativă în caz de evenimente feroviare, catastrofe pentru secţia de circulaţie Timişoara – Recaş – Lugoj, fiind utilizată şi în circulaţia trenurilor Inter-regio spre Simeria.
Decizia de concesionare a acestui tronson este considerată cu atât mai ciudată cu cât aceeaşi linie a fost reabilitată recent de către Stat. În aceeaşi interpelare se spune că această iniţiativă creează suspiciuni privind forma sub care se doreşte renunţarea la această secţie, cu atât mai mult cu cât a fost reabilitată cu investiţii publice, iar infrastructura şi dotările acestei linii nu mai necesită reparaţii cel puţin zece ani. „Din experienţa anterioară, rezultă că aceste decizii aduc beneficii doar operatorilor privaţi şi duc la spolierea statului român”, se arată în interpelare.
Deputatul P.S.D. Sorin Stragea, unul dintre parlamentarii care au făcut interpelare pe această temă, declară că nu i se pare normală concesionarea acestui tronson, mai ales în condiţiile în care Statul a investit sume importante pentru reabilitarea sa, şi nu mai este nevoie de reparaţii pe această linie timp de cel puţin un deceniu: „Nu are nicio logică să se facă investiţii, şi să se dea mai departe liniile”.
„Da, este adevărat, se vorbeşte tot mai insistent despre transformarea acestui traseu într-unul neinteroperabil, şi concesionarea sa ulterioară. Sigur că e cel puţin ciudat ca Statul să investească sume deloc mici în reabilitarea liniilor de pe acest tronson, iar acum să-l închirieze. Dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe liniile Timişoara Est – Radna, Timişoara Nord – Nerău sau Timişoara – Cenad. Aceasta, deşi s-a dovedit din plin în ultimii ani că problemele C.F.R. nu se rezolvă prin concesionări şi închirieri de linii. Se dau oamenii afară, liniile folosite de operatorii privaţi se şubrezesc, şi C.F.R. nu se alege cu aproape nimic”, susţine, la rândul său, Petrică Stoian, liderul Sindicatului Mişcare-Comercial Timiş.
Concesionări în serie
În ultimii ani, inclusiv în vestul ţării a fost continuată politica de concesionare de linii neinteroperabile unor operatori privaţi. La ultima tranşă de concesionări, de pe raza Regionalei C.F.R. Timişoara au fost scoase la licitaţie pentru închiriere liniile Simeria – Pestiş (9,6 kilometri), Simeria – Hunedoara (15,8 kilometri), Jebel – Liebling (9,8 kilometri), Timişoara Est – Radna (64,1 kilometri), Cărpiniş – Ionel (16,9 kilometri), Lupeni – Lupeni Tehnic – Livezeni (31 de kilometri), fiind vorba în total de 147 de kilometri de cale ferată.
Chiria, la pachet, propusă de C.F.R. pentru aceste trasee a fost modică, ţinând cont de lungimea traseului şi de faptul că în zonele respective nu prea mai există alternative de transport, şi anume 559.000 de lei pe an.
Procesul de concesionare de linii neinteroperabile în vestul ţării a pus, însă, sub semnul întrebării unul dintre cele mai importante proiecte regionale care se vor a fi promovate prin intermediul Regiunii D.K.M.T. – realizarea liniei ferate Timişoara – Szeged, prin refacerea podului feroviar de la Cenad. În momentul de faţă, călătoria pe calea ferată între oraşele mari ale Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, cum este Timişoara, Szeged sau Subotica, presupune o durată lungă de timp şi este posibilă doar cu utilizarea unor servicii al căror nivel de calitate lasă de dorit.
Însă cel mai mare semn de întrebare legat de acest proiect e închirierea de către Statul român a liniei Timişoara – Cenad către operatorul privat Regiotrans, cu un contract de cinci ani, cu posibilitate de prelungire automată. Astfel, eventualii responsabili de programe europene de finanţare transfrontalieră ar putea avea dubii legate de acordarea de fonduri pentru proiectul liniei ferate Timişoara – Szeged, atâta vreme cât porţiunea Timişoara – Cenad nu este operată de Statul român. Dubii ar putea avea şi partenerii maghiari, care ar afla astfel că nu pot negocia direct cu Statul pe acest proiect, intervenind intermedierea unui operator privat.
Nu în ultimul rând, pentru că există precedente, dacă acest contract de închiriere între Statul român şi operatorul privat a fost încheiat prost, autorităţile române ar putea constata că trebuie să plătească despăgubiri fabuloase societăţii care a închiriat tronsonul, înainte de a putea demara orice fel de demersuri legate de proiect.
Subvenţii plătite şi în avans
Operatorii privaţi primesc în continuare subvenţii pentru traseele din aşa-numitul pachet minim social, în care sunt incluse trenuri care trebuie să circule, orice s-ar întâmpla, pe anumite relaţii. Valorile compensaţiei acordate pentru 2013 pentru pachetul minim social aprobat sunt următoarele: pentru trenurile Interregio, de 44,526 de lei pe mia de călători/kilometru şi 15,20 lei pe tren/kilometru, iar pentru trenurile Regio, 178,106 de lei pe mia de călători/kilometru şi 15,20 lei pe tren/kilometru.
Printre traseele din pachetul social cu legătură directă cu Timişul, pentru care Statul a acordat subvenţii în acest an se numără: Iaşi – Timişoara, Lugoj – Buziaş, Lugoj – Margina, Lugoj – Simeria, Timişoara Nord – Aradu Nou, Timişoara Nord – Baia Mare, Timişoara Nord – Beclean pe Someş, Timişoara Nord – Buziaş, Timişoara Nord – Caransebeş, Timişoara Nord – Drobeta Turnu Severin, Timişoara Nord – Jimbolia, Timişoara Nord – Lugoj, Timişoara Nord – Mangalia, Timişoara Nord – Oradea, Timişoara Nord – Reşiţa, Timişoara Nord – Sibiu, Timişoara Nord – Stamora Moraviţa, Timişoara Nord – Târgu Jiu şi Timişoara Nord – Târgu Mureş. Se poate observa că printre ele se numără şi acest ultim traseu pe care Statul vrea să-l închirieze în Timiş.
Conform unor surse din interiorul sindicatelor feroviare, subvenţia către operatorii privaţi ar fi plătită extrem de operativ, câteodată şi în avans, spre deosebire de sistemul de plată către C.F.R. Călători. “Ne facem noi nouă concurenţă neloială, spunând că operatorii privaţi au profit, iar noi mergem prost. Ei primesc subvenţii din partea Statului, li se dă material rulant la un preţ modic şi li se dă subvenţia, în cazul multora, uneori chiar în avans. Prin contract, din câte ştiu eu, chiar dacă trenurile respective circulă fără niciun călător, ele tot primesc subvenţii. Ce câştigă Statul? Oricum, plăteşte acele subvenţii”, a precizat Dan Pintea, vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.
Surprize pentru călători
Pe lângă aceste politici greu de înţeles, Statul a avut şi în Timiş, nu o dată, surprize generate de concesionarea de linii. Anul trecut, în decembrie, timp de două zile, călătorii pe ruta Timişoara – Sânnicolau Mare – Cenad au fost obligaţi să apeleze la autostop sau la puţinele autobuze care circulau pe traseul respectiv. Şi asta pentru că traficul feroviar pe această linie, concesionată de un operator privat, nu doar că a avut întârzieri ca şi în cazul C.F.R., ci a fost anulat…
Oficialii Regionalei C.F.R. Timişoara spun că, în astfel de condiţii, la nivel local nu se poate interveni în niciun fel. Regionala nu are competenţe, din acest punct de vedere, pentru că aşa stipulează contractul, încheiat pe cinci ani. Contractul cu operatorul privat a fost încheiat la nivel central, şi Regionalei Timişoara nu i-au fost trasate niciun fel de atribuţii pe acest segment. „În mod normal, orice firmă privată trebuie să fie direct interesată să cureţe traseul, pentru a putea circula pe el şi a obţine venituri din exploatare”, preciza conducerea Regionalei.
Oficialii C.F.R. mai spuneau tot atunci că normele prevăd ca, în condiţiile în care stratul de zăpadă depăşeşte 20 de centimetri, locomotive mai grele, diesel, să circule pe linii în sistem pendular, pentru a curăţa şinele, pentru că, dacă stratul de zăpadă trece de un anumit nivel, locomotivele cu putere mai mică, aşa cum sunt aceste motoare, nici nu mai pot circula. Situaţia, din nou, se poate reglementa, dacă se intenţionează să se reglementeze în vreun fel, tot de la nivel central.
Ultimele comentarii