Statuia din Piaţa Libertăţii, împrejmuită de cititori

În cadrul LecTurii de Forță

Monument Sfanta Maria Piata Libertatii (o) Foto Primaria TimisoaraÎn săptămâna în care sărbătoreşte 111 ani de existenţă, Biblioteca Județeană Timiș lansează un nou concept, pentru a împrospăta orizontul exprimării publice prin carte: LecTura de Forță.

 

Mâine, 28 octombrie, de la ora 12, Statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk, din Piața Libertății – monument comandat în 1753, la Viena, fiind una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în Timişoara – va fi împrejmuită de cititori, fiecare participant la eveniment lecturând câte un fragment dintr-o carte. Volumul-țintă al primei ediții a LecTurii de Forță este Ca un vagabond într-o flanelă roșie, al poetului timișorean Ion Monoran (1953 – 1993), anunţă organizatorii, reprezentanţii Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

În 2013, BJ Timiș a publicat, cu sprijinul Consiliului Județean, integrala lui Ion Momoran, Dragă poezie. Luna viitoare, anunţă oficialii BJ Timiş, voo re-edita romanul Somnul, de George Șerban.

Fondată în 1904, BJ Timiș a devenit una dintre cele mai originale și creative biblioteci românești, cultivând o viziune care a transformat experimentul în amprentă instituțională. Câștigătoare în 2012  şi în 2013 a distincției de cea mai bună bibliotecă la Bun de Tipar, Gala Industriei de carte din Români, BJ Timiş a lansat concepte și proiecte care cunosc deja o consacrare națională. „Evenimentele bibliotecii generează documente de arhivă: fotografii, filmări etc., pe cât de inedite, încă pe atât de valoroase dintr-o perspectivă istorică. Astfel, instituția nu doar administrează, ci și generează patrimoniu cultural”, spun reprezentanşii bibliotecii.

În săptămâna 19 – 23 octombrie, peste 700 de cititori au participat la manifestările organizate la Secția la Arte „Deliu Petroiu” a BJ Timiş, de la Bastion Theresia, şi anume, la programul Tabere, care presupune ore experimentale printre cărți, şi la lansările cărţilor Înfruntând viața, de Vasile Adamescu, și Biblia pierdută, de Igor Bergler.

Totodată, mai spune reprezentanţii bibliotecii, acțiunile realizate de BJ Timiş în școli și cele derulate în bibliotecă, în colaborare cu unitățile de învățământ, au deveni tradiție, numărându-se printre cele mai creative proiecte de promovare a lecturii: Carte cu personalitate, un eveniment în cadrul căruia personalități din afara sferei culturale vorbesc despre cărțile care au contribuit la formarea lor, Pătura care citește, care este un picnic urban de lectură, sau Cartea și locul, un eveniment în cadrul căruia sunt recomandate cărţi în funcție de locul adecvat lecturii lor.

Print Friendly, PDF & Email