Societatea Timişoara susţine tăierea pensiilor foştilor securişti şi membri ai nomenclaturii comuniste

Sunt vizate în jur de 15.000 de persoane

Societatea Timisoara sigla si Florian MihalceaAzi s-au împlinit 26 de ani de la citirea, din Balconul Operei din Timişoara, a Proclamației de la Timișoara. Societatea Timişoara a marcat acest moment  printr-o întâlnire a câtorva dintre membrii săi şi o prezentare a acţiunilor societăţii pentru susţinerea spiritului Proclamaţiei de la Timişoara şi a constituirii unui Tribunal Penal Internaţional pentru Crimele Comunismului. Marius Oprea, membru al Societăţii, invitat la dezbatere, anunţă că lucrează la o propunere legislativă care vizează reducerea cu cel puțin 50% a pensiilor foştilor securişti şi membri ai nomenclaturii comuniste.

 

Societatea Timişoara susţine înfiinţarea unui Tribunal Penal European pentru Crimele Comunismului

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, anunţă că Societatea este în continuare interesată de înființarea unui Tribunal Penal European pentru Crimele Comunismului. Înființarea unei astfel deinstanţe ar îngădui țărilor din Europa Centrală și de Est să se desprindă definitiv de trecutul lor comunist. El aminteşte că iniţiativa acestui proiect a pornit de la Societatea Timişoar care, împreună cu europarlamentarul Tökés László, a semnat, în decembrie 2009, o declaraţie care să ducă la crearea unui sistem jurisdicţional pentru a permite pedepsirea crimelor comunismului.

La scurt timp după aceea, în 2010, la Praga a avut loc o conferință internațională, la care au participat juriști și istorici, care au luat în discuție posibilitatea înființării unui astfel de tribunal, după modelul unor alte mari Tribunale Penale Internaționale.

Proclamaţia de la Timişoara – 12 martie 1990.

În urma acestei dezbateri, în 14 octombrie 2011, tot la Praga, a luat fiinţă Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană, inițiativă menită să analizeze trecutul totalitar. Actul de înființare a platformei a fost semnat în prezenţa premierilor Republicii Cehe, Petr Nečas, al Ungariei, Viktor Orban, şi al Poloniei, Donald Tusk, în perioada în care europarlamentarul Tökés László era vice-preşedinte al Parlamentului European. Această inițiativă este sprijinită de 51 de asociații din Bulgaria, Canada, Cehia, Estonia, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Moldova, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina şi Ungaria. Din România au aderat la Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană Societatea Timişoara, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, actual Institut de Investigare a Crimelor Comunismului.

În 2013, Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană a propus ONU crearea unui Tribunal Penal European, care ar judeca crimele comise împotriva omenirii de către comunism. „Declarația în sine este un document simbolic, dar care ar produce efecte în măsura în care ar institui o legislație care să pună capăt definitiv relației cu trecutul totalitar”, spune Florian Mihalcea.

În august 2015, în Estonia, reprezentanţi ai 11 state din Europa Centrală şi de Est semnau Declaraţia de la Tallinn, prin care şi-au exprimat unitatea împotriva regimurilor totalitare, indiferent de bazele ideologice şi formele pe care le iau. „Toate regimurile totalitare, precum cel nazist şi cel comunist, au restricţionat sistematic libertăţile oamenilor şi le-au încălcat drepturile, sub forma lor extremă de crime împotriva umanităţii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natură genocidală. Genocidul şi crimele împotriva umanităţii nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justiţie”, se arată în acestă declaraţie.

Marius Oprea: „Vinovaţilor de instaurarea și funcționarea regimului comunist să li se taie din pensii, între 50 şi 75%”

Marius Oprea si Florian Mihalcea Foto debanatMarius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste, membru al Societăţii Timişoara, anunţă că lucrează la o propunere legislativă care vizează reducerea cu cel puțin 50% a pensiilor celor responsabili de victimele comunismului, printre cei vizați fiind şi Ion Iliescu.

Instituțiile sunt în continuare controlate de foști activiști de partid, foşti UTC-iști, de fii, de nepoți sau urmași ai acestora. (…) Legea Lustrației nu mai poate fi pusă în discuția forului legislativ, așa că m-am gândit la un alt tip de lustrație. Preşedintele Iohannis a promulgat o lege prin care cei condamnaţi pentru acte de tortură, pe lângă pedeapsa penală suportă şi o pedeapsă financiară, li se taie pensia. E o aiureală această lege, pentru că are ca obiect un singur om, pe Vişinescu. Eu zic că trebuie să răspundă şi cei vinovaţi de instaurarea și funcționarea regimului comunist care să suporte, pe lângă pedeapsa penală, și o pedeapsă financiară: să li se taie, pe o perioadă de minimum cinci ani, pensia, cu un procent cuprins între 50 şi 75%. Banii obținuți din urma tăierilor de pensii ar urma să ajungă în fondurile asociațiilor care se ocupă de sprijinirea victimelor comunismului”, spune Marius Oprea.

Această iniţiativă legislativă ar urma să vizeze aproximativ 15.000 de oameni – de la membri ai consiliilor de miniștri până la directorii din ministere de dinainte de 1989, membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Român, membrii prezidiului Marii Adunări Naționale, prim-secretarii județeni, secretarii adjuncți ai Partidului Comunist, secretarii de municipii, conducerea fostei Securități până la nivelul adjuncților, ofițerii din cadrul Direcției de Cercetări Penale a Securității, foştii directori de penitenciare, dar și persoane care, prin sentință definitivă sau prin necontestarea în instanță, au fost stabilite ca lucrători și colaboratori ai Securității. Printre cei vizaţi de această iniţiativă legislativă s-ar număra şi fostul preşedinte Ion Iliescu

Print Friendly, PDF & Email