Un grup de studenți din China vine să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, ca urmare a semnării unui acord privind înființarea Școlii masterale China-România, anunţă reprezentanţii universităţii timişorene.
Luni, 13 ianuarie, la sediul Rectoratului Universității Politehnica Timișoara a fost semnat acordul de înființare a Școlii masterale China-România. UPT a fost reprezentată de rectorul universităţii, prof. univ. dr. Viorel-Aurel Șerban, de un prorector, prof. univ. dr. Marius Oteșteanu, de decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, prof. univ. dr. Florin Alexa, și de decanul Facultății de Științe ale Comunicării, prof. univ. dr. Daniel Dejica-Carțiș.
Prin acest acord s-a stabilit că Universitatea Politehnica Timișoara va accepta studenți masteranzi din primul an de la Universitatea Dianzi din Hangzhou. Perioada de schimb este de patru luni, iar un prim grup de studenți din China va veni la studii în semestrul al doilea al anului academic 2019-2020, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. De asemenea, tot anul acesta vor fi organizate școli de vară tematice, la Facultatea de Științe ale Comunicării și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, anunţă UPT, printr-un comunicat.
Colaborarea Politehnicii Timișoara cu Universitatea Dianzi, din Hangzhou, a început în martie 2019, când o delegație de la universitatea chineză a vizitat Politehnica timișoreană, UPT fiind prima universitate din Europa Centrală și de Est cu care aceasta stabilește un parteneriat.
Ulterior, la sfârșitul lunii mai 2019, o delegație a Universității Politehnica Timișoara s-a aflat în China, la invitația Universității Dianzi din Hangzhou unde a fost semnat un acord de cooperare bilaterală. Acesta punea bazele pentru viitoare proiecte comune privind organizarea de școli de vară, implicarea în proiecte de cercetare, realizarea de schimburi bilaterale de profesori și studenți sau schimburi culturale, acordarea de diplome duble.
Chinezii spera sa invete ceva, dar vor fi foarte dezamagiti. Daca vor urma vreun program master la calculatoare vor fi de-a dreptul socati. In toata lumea se pune accent pe inteligenta artificiala si machine learning, doua domenii de varf. La politehnica din Timisoara asa ceva se studiaza cu doi mosi care au peste 70 de ani si cursurile lor sunt de fapt capitole din carti aparute acum 30 de ani si luate de pe web sau compilatii de slide-uri de la alte universitati, fara nici o noima. Cel mai adesea insa cursurile nu se tin. Mosii doar dau studentilor slide-urile sau pdf-ul continand cartea luata de pe web. Nici tematica depasita nu o mai pot explica. Dar sunt platiti regeste. Cei doi profesori sunt Crisan si Holban. #coruptiedeniveluniversitar