Sătul să vândă roșii naturale la 60 de bani intermediarilor, un mic producător din Timiș îşi face relaţii directe cu consumatorii

Gratian Mittel cultuvator rosiiPasionat de producerea unor soiuri tradiționale de roșii, dar pe care, adesea, a fost nevoit să le vândă la prețuri foarte mici unor intermediari din piețele timișene, un mic producător din Timiș a decis să îşi dezvolte relații directe cu consumatorii.

 

Au fost ani în care mi s-a propus să vând un kilogram de roșii crescute natural cu 60 de bani. Este revoltător că munca pe care o faci pentru a produce legume de calitate nu este apreciată. În cultura naturală, munca pe care o depui este mai mare (în mare parte e vorba de muncă manuală), există o productivitate mai mică, dar și o serie de pierderi ale producției. Aceste aspecte sunt importante pentru a fi cunoscute de consumatori, poate că astfel vor înțelege mai bine de ce întâlnesc în piețe tot mai puțini producători și tot mai mulți intermediari, care comercializează produse provenite din agricultura intensivă”, explică Grațian Mittel, un tânăr producător de legume din Herneacova, Timiș. Acesta lucrează de peste trei ani în condiții naturale pentru a produce legume și răsaduri.

Anul trecut, a aflat de la o tânără pe care a întâlnit-o piață, în timp ce-şi vindea marfa, despre parteneriatele de solidaritate ASAT și despre faptul că de peste nouă ani mulţi români și-au construit un sistem alternativ de achiziționare a hranei. A înțeles că acest tip de relații i-ar permite să producă în continuare natural şi a decis să renunțe la locul de muncă pentru a se dedica exclusiv acestei activități.

Aşa că, începând cu anul acesta, Grațian Mittel a decis să îşi dezvolte relații directe cu consumatorii. Acesta are terenul și răsadurile pregătite, propunând pentru 2016 o cultură variată de legume. Graţian Mittel estimează că, anul acesta, ar putea produce pentru 25 de familii din Timișoara.

Mihaela Veţan, președintele Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărăneşti, spune că ASAT este o alternativă viabilă pentru consumatorii care doresc să se hrănească în mod diferit (natural, cu produse de sezon și realizate local), dar care sunt dispuși să își asume responsabilități pentru a-și dezvolta relații de durată cu mici producători locali. „Peste 1.500 de familii din România au fost parte a acestui demers și au ales să susțină micii producători care le realizează hrana. Suntem bucuroși că anul acesta putem susține în Timișoara un producător tânăr, decis să cultive natural și diversificat”, mai spune Mihaela Veţan.

Persoanele interesate despre modul de funcționare a parteneriatelor ASAT pot consulta site-ul www.asatromania.ro. Informații suplimentare pot obține de la voluntarii ASAT, la adresa timisoara@asatromania.ro sau prin participarea la întâlnirea de prezentare a parteneriatului cu Grațian, organizată joi, 24 martie, ora 18, la Reciproc Café, strada Mărășești, nr 14.

ASAT este un model de economie solidară, dezvoltat prin implicarea voluntară a consumatorilor și a producătorilor care doresc să faciliteze accesul la o alimentație sănătoasă pentru cât mai multe persoane. Parteneriatele ASAT nu reprezintă o schemă de livrare la domiciliu a produselor, ele pot fi dezvoltate doar dacă există consumatori și producători dispuși să partajeze riscurile și beneficiile unei agriculturi naturale.

Print Friendly, PDF & Email