După un demers judiciar extrem de lung, şapte cinematografe din Timişoara au fost câştigate definitiv şi irevocabil de către Primărie, în procesul cu Româniafilm.
Nicolae Robu: „Zero clădiri pierdute”
Primul Nicolae Robu a anunţat ceea ce consideră a fi o „victorie uriaşă în instanţă a Primăriei Timişoara”, respectiv decizia definitivă şi irevpcabilă a Înaltei Curţi privind obligarea RADEF să predea Primăriei Timişoara şapte cinematografe, cu tot cu grădinile de vară conexe, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, adică până la sfârşitul lunii februarie. Curtea Supremă a păstrat sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Sentinţa menţionează, de asemenea, faptul că în cazul în care RADEF refuză încheierea protocolului de predare-primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol de predare-primire.
Cele şapte cinematografe sunt: Dacia, de pe strada Zborului, Timiş, din Piaţa Victoriei, Victoria, de pe strada Ciprian Porumbescu, Arta, de pe strada Iancu Văcărescu, Unirea, de pe strada Mureş, Fratelia, de pe strada Izlaz şi Freidorf , de pe strada Andreescu.
„Un al 8-lea cinematograf, Studio, va trebui şi el predat Primăriei de către RADEF şi sperăm ca asta să se întâmple fără un nou proces. Reamintim că cinema Studio ajunsese proprietate privată şi a fost readus în patrimoniul statului prin demersurile Primăriei Timişoara! Aşadar, bilanţul administraţiei Robu în ceea ce priveşte patrimoniul oraşului este unsprezece clădiri readuse în patrimoniu, din care trei clădiri spitaliceşti şi opt cinematografe şi zero clădiri pierdute”, a precizat primarul Nicoale Robu.
Rămâne de văzut dacă măcar o parte din aceste cinematografe îşi vor păstra destinaţia iniţială, mai ales că, potrivit reprezentanţilor RADEF, reţeaua cinematografică de stat Româniafilm pare să piardă lupta cu cinematografia comercială, de mall.
„A fost numit un Consiliu de Administraţie la RADEF, acum cinci luni, care s-a întrunit de două ori şi nu a apucat să rezolve mare lucru. Acum îi expiră mandatul şi ideea e că, potrivit legii, cinematografele trebuie predate primăriilor. În momentul de faţă RADEF a rămas cu opt cinematografe în toată ţara. Nu se mai văd soluţii, şi probabil că s-a dorit să se elimine cinematografia de stat şi toată lumea să se încoloneze la multiplexurile de la mall-uri. Ce nu se ştie e că nu prea va mai fi unde să se difuzeze film românesc, pentru că în majoritatea cazurilor regizorilor şi producătorilor români li se cere o taxă de 500 de euro pentru difuzarea producţiilor lor la sălie de la mall-uri. Iar în ce a mai rămas se continuă cu aceeaşi nepăsare, la Iaşi s-a vrut să se organizeze o premieră şi cei 20-30 de oameni au îngheţat de frig în sala RADEF”, ne-a declarat preşedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi.
Confuzie prelungită
De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase interpelări în care se atrage atenţia Ministerului Culturii asupra stării avansate de degradare în care au ajuns multe dintre sălile de cinematograf.
O interpelare de acest fel, făcută anul trecut, viza fostul Cinematograf Dacia, una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara. “Cinematograful nu mai are de peste zece ani legătură cu filmele, iar clădirea abandonată arată tot mai rău pe zi ce trece, fiind în stare avansată de degradare. Pereţi plini de igrasie, bucăţi întregi de tencuială stau să cadă, iar pe acoperiş au crescut copaci”, se arată în interpelarea trimisă Ministerului Culturii.
Răspunsul dat de Ministerul Culturii nu lămurea, însă, mare lucru, precizând că “sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente sunt în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale, şi în administrarea consiliilor locale respective”.
Ca atare, problema a fost transferată către Primării. Aceasta deşi, până acum, din cauza neînţelegerilor legate de administrarea acestor spaţii, starea de degradare a acestor spaţii a continuat să se agraveze. În ultimii ani, probabil în funcţie de contextul politic, au avut loc numeroase permutări ale sălilor de cinematograf, de la Primării la cinematografe şi viceversa.
Ultimele comentarii