Şapte milioane de lei pentru ACS Poli, de la Primăria Timişoara

Galerie PoliDeşi nu se stă prea bine cu finanţarea pentru destul de mult proiecte prioritare pentru municipiu, pentru care există cel mult bani pentru studii de fezabilitate, Primăria Timişoara pare să aibă totuşi fonduri generoase pentru sponsorizarea fotbalului. Recent a propus alocarea a şapte milioane  de lei pentru ACS Poli, în 2015.

 

Bani pentru „fotbal ca tradiţie”

Printr-un proiect destinat dezbaterii în plenul Consiliului Local, Primăria Timişoara a propus o contribuţie financiară “cu titlu de cotizaţie pe anul 2015”, pentru Asociaţia sportiva ACS Poli Timişoara, în sumă de 7.000.000 lei, din bugetul local.

Ca şi în alţi ani, nu sunt prevăzute condiţionări legate de performanţă pentru aceşti bani, menţionându-se doar că  această cotizaţie va fi utilizată de ACS Poli Timişoara “pentru acoperirea categoriilor de cheltuieli cuprinse în Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015, aferente acţiunilor sportive cuprinse în programele de pregătire sportivă intercompetiţională de iarnă şi de vară, respectiv in calendarele competiţionale ale echipelor de fotbal ale asociaţiei ACS Poli Timişoara”.

Pentru aceşti bani ACS Poli are o singură limitare – respective, să aloce o cota de minimum 5% din cotizaţie pentru activitatea sportivă a echipei secunde ACS Poli II şi echipelor Centrului de copii şi juniori. În motivaţia acestei decizii se arată că, “în momentul actual, având perspectiva revenirii primei echipe în Liga 1, şi ţinând cont că Centrul de Copii şi Juniori este unul dintre cele mai performanţe din ţară, este necesar să se asigure continuitatea proiectului sportiv al asociaţiei ACS Poli”.

Argumentaţia adusă în acest context este că fotbalul este încetăţenit ca o “tradiţie locală”, iniţiatorii proiectului menţionând că  “fotbalul ca ramură sportivă reprezintă un joc sportiv clasificat in prima categorie de importanţă in strategia sportivă locală, ţinând cont de istoric, tradiţie şi palmares, şi având un impact mare la publicul timişorean.” Mai mult, se aduc în discuţie “perspectivele de performanţă”, specificându-se că “ACS Poli a reuşit în ultimii trei ani prin managementul dezvoltat în noua organizaţie creată, să construiască un proiect care a creat condiţii ca activitatea sportivă şi organizatorică să se desfăşoare în coordonate de performanţă”.

Sesizări pentru finanţarea fotbalului

De o altă părere sunt o parte din consilierii locali, dar şi diverşi reprezentanţi ai societăţii civile din Timişoara, care au contestat oportunitatea unor finanţări foarte generoase pentru fotbal. Mai ales că, în paralel cu finanţarea actualei echipe, Primăria Timişoara se judecă pentru banii pe care îi mai are de recuperat de la cea a mai rămas din fosta echipă Poli Timişoara, patronată de omul de afaceri Marian Iancu, societatea administratoare fiind în in­solvenţă. Procesul de insolvenţă în ca­re e titulară principală este în derulare de aproape doi ani la Tribunalul Timiş.

Masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este stufoasă. Princi­pali creditori sunt, pe lângă Primăria Timişoara, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş şi Consiliul Ju­deţean Timiş, mai precis Direcţia de Prestări Servicii Timiş, care e greu de imaginat că mai speră recuperarea chi­riei datorate de către fosta Poli pentru utilizarea Stadionului „Dan Pălti­ni­şanu”.

Fostul club nu a avut un patrimo­niu mare, folosind baza de antrena­ment şi stadionul primite de la CJ Ti­miş. Deci, chiar dacă patrimoniul aces­teia nu a fost înstrăinat, nu sunt spe­ranţe prea mari de recuperare a dato­riilor rămase de la societatea ce a administrat echipa fanion a Timişoarei. Pe această temă avocatul timişorean Carmen Obârşanu a făcut şi o sesizare la DNA Timişoara. “Din păcate nu am mai auzit nimic de acel dosar, nu mi s-a mai solicitat nici măcar o informaţie. De altfel, nu mă mir – dosarele cu greutate care au legătură şi cu Timişul sunt demarate de regulă de la Bucureşti, nu de la Timişoara”, susţine Carmen Obârşanu.

Print Friendly, PDF & Email