Revoluţia din 1989, comemorată la Universitatea de Vest prin trei evenimente

Universitatea de Vest din Timişoara comemorează Revoluţia din decembrie 1989 prin trei evenimente: o proiecţie de film dedicat lui decembrie 1989, găzduirea unei expoziţii-omagiu şi o dezbatere despre Revoluție pe înțelesul tinerilor.

 

În 9 decembrie, de la ora 12, Universitatea de Vest din Timişoara va găzdui, la parter, vernisajul expoziţiei de fotografie Eroi fără glorie, organizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung, din Germania. Această expoziție-omagiu este dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au pregătit și au făcut posibilă Revoluția din decembrie 1989.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Tot în 9 decembrie, de la ora 13 UVT va găzdui, în amfiteatrul A01 dezbaterea cu tema Revoluţia pe înţelesul tinerilor. Această dezbatere, spun organizatorii, creează contextul în care profesori universitari, cadre didactice din învățământului preuniversitar, inspectori școlari și elevi dezbat despre felul în care poate și trebuie să fie abordată în școli și licee tema Revoluției. Evenimentul va fi moderat de profesorii universitari Vasile Popovici și Mădălin Bunoiu.

Evenimentul face parte din proiectul Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion, prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene. Acest eveniment este cofinanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

În 10 decembrie, de la ora 18, Cinema Victoria va găzdui proiecția filmului Timișoara: Decembrie 1989, regizat de Ovidiu Bose Paştină. Acesta este primul documentar despre Revoluția din Timișoara, realizat la începutul anului 1990 și produs de Sahia Film. Filmul a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania și a fost prezentat la festivalurile de film de la Berlin și München. La Festivalul de Film de la Yamagata din Japonia, a fost selecționat printre cele mai bune documentare ale lumii.

Proiecţia filmului va fi urmată de o dezbatere pe tema „Decembrie ’89: Drumul spre Europa”, la care vor lua parte: Vasile Popovici: scriitor, profesor universitar și diplomat, participant activ la revoluție încă din prima zi, care a jucat un rol important în procesul de democratizare a societății în primii ani de după decembrie 1989; Cătălin Ranco Pițu, fost procuror militar șef la Secția Parchetelor Militare, care a gestionat rechizitoriul în „Dosarul Revoluției”; Corneliu Vaida.participant la revoluție începând cu 16 decembrie 1989, purtător de cuvânt al comitetului revoluționar din Operă și al Garnizoanei Timișoara în 1990, activist civic; Geanina Jugănaru, master în Științe Politice la Universitatea de Vest din Timişoara și la Universitatea din Padova, Italia, fiica lui Dumitru Jugănaru, ucis în 17 decembrie pe Calea Girocului Timișoara; David Secoșan, elev în clasa a XII-a la Colegiul „C.D. Loga”, pasionat de literatură, istorie și de trecutul recent al orașului.

La proiecţia filmului şi la dezbatere intrarea este liberă, în limita capacității sălii Cinema Victoria, fără a fi necesar bilet sau rezervare.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest și Centrul de Proiecte Timişoara, în cadrul programului special de închidere a Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Print Friendly, PDF & Email