Revoluția din 1989, marcată prin ședință extraordinară a Consiliului Județean, alături de revoluționarii Timișoarei

Foto: C.J. Timiş

Consiliul Județean Timiș s-a reunit în această dimineață în ședință extraordinară dedicată marcării a 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

 

Președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, i s-au alăturat prefectul Liliana Oneț, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, preotul Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoara, și reprezentanții asociațiilor de revoluționari din municipiu.

„La întâlnirea din 16 decembrie, de la Primăria Timișoara, v-ați exprimat nemulțumirea cu privire la aspectele rămase încă nerezolvate legat de Revoluția din 1989. Până acum, ne-am concentrat să ne uităm în trecut, căutând vinovați, și este clar că încă există aspecte la care nu s-a găsit consens. Este însă vremea să schimbăm paradigma și avem nevoie de expertiza și ajutorul dumneavoastră pentru a veni cu propuneri concrete de revitalizare a Timișului și a Timișoarei”, a declarat Alin Nica.

Foto: C.J. Timiş

Acesta a vorbit și despre dorința sa de a susține demersuri prin care Revoluția să devină mai cunoscută noilor generații: „Tinerii trebuie să cunoască realitățile istoriei recente și să știe că drepturile noastre fundamentale au fost câștigate cu greu, prin sânge și prin sacrificiu, și că voi, luptătorii Revoluției, sunteți eroi ai libertății și ai democrației.”

Timișoara este oraşul care a aprins flacăra Revoluției, în 20 decembrie, flacăra fiind aprinsă apoi și în alte orașe din țară, a reamintit Valer Bercea, președintele Fundației Naționale a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara: „Între 16 și 20 decembrie 1989, timișorenii au purtat un înverșunat război cu unul dintre cele mai represive forțe din lume, de-o parte populația neînarmată, de cealaltă parte, securitatea, miliția, armata și trupele activului de partid. Toate mijloacele de reprimare, arestările, asasinatele, nu au învins dorința de libertate a timișorenilor. În data de 20 decembrie, Timișoara a intrat sub controlul populației.”

În semn de minimă recunoștință și apreciere, președintele Alin Nica a înmânat, la finalul ședinței, plachete comemorative reprezentanților asociațiilor de revoluționari.

Print Friendly, PDF & Email