30 de ani de la Revoluția din 1989, tema unui proiect al Universităţii de Vest din Timișoara şi Universităţii „George Washington”

Astăzi încep la Washington DC lucrările unui program cultural și educațional inedit pentru capitala SUA, dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română, program care urmează să se desfășoare pe parcursul următoarelor trei luni. Proiectul este desfășurat de „George Washington” University şi Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Proiectul, organizat în cadrul parteneriatului româno-american, are ca scop stimularea schimburilor culturale și educaționale și este rezultatul colaborării dintre Guvernul român, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, Universitatea „George Washington”, Universitatea de Vest din Timișoara și Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – LORD ’89.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. Marilen Pirtea, face parte din delegația României, ce va fi prezentă la acest eveniment de deschidere, alături de Laurențiu Coca, secretar de stat, Cristian Sefer, președinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, și Petrică Balint, consilier guvernamental, lider de organizație a foștilor luptători în Revoluție.

Programul acestui eveniment de aniversare a Revoluției Române, începută la Timișoara, prin care românii și-au recâștigat libertatea acum 30 de ani, este dedicat amintirii și evocării momentelor revoluționare, dar este orientat și spre viitor, în direcția prospectării unui dialog universitar dintre UVT și George Washington University, prin care să definim un potențial schimb academic româno-american”, subliniază rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Programul include întâlniri ale delegației române cu reprezentanții Universității „George Washington”, dar și vizitarea mai multor instituții americane: Congresul SUA, Muzeul de Istorie, Biblioteca Congresului, Curtea Supremă, Muzeul Holocaustului SUA, Institutul pentru Studii europene și ruse, Facultatea „Elliott School” pentru Relații Internaționale. În desfășurător se află și participarea la un seminar despre Memoria conflictelor, într-un grup de lucru despre Revoluția Română.

Pe 23 octombrie, Muzeul Universității „George Washington” va găzdui evenimentul „30 de ani de la Revoluția română din 1989”, la care va participa și rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea, în cadrul căruia ambasadorul României în Statele Unite, E.S. George Maior, alături de prof. univ. Dennis Deletant, profesor de studii românești la Universitatea Georgetown, vor propune o proiecție asupra istoriei recente și evoluțiilor contemporane ale României și vor susține un dialog public cu participanții.

Print Friendly, PDF & Email