Dan Lazea, liderul Forţa Civică Timiş:

“Reprezentanţii poporului să asculte vocea poporului, nu logica de partid”

Dan Lazea (3)Parlamentul României încalcă principii democratice elementare şi, prin îngrădirea competenţelor A.N.I., caută s-o priveze de conţinut, acuză preşedintele F.C. Timiş, Dan Lazea. El mai spune că se încearcă astfel pregătirea terenului pentru ştergerea unor interdicţii vizând dreptul de a candida al unor politicieni care şi-au stabilit obiective electorale în orizontul apropiat.

Preşedintele F.C. Timiş, Dan Lazea, este de părere că scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, pe care a decis-o Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, nu are nicio legătură cu Legea 188, care reglementează statutul funcţionarului public: „Parlamentarii nu au cum să se sustragă noţiunii de funcţionar aflat în exercitarea unei funcţii publice întrucât, în exercitarea atribuţiilor sale, servesc interesul public”.

De fapt, mai spune Dan Lazea, prin aceste amendamente aduse Codului Penal, se urmăreşte privarea de conţinut a activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate: „Se caută îngrădirea competenţelor A.N.I. de a cerceta, printre altele, situaţiile de incompatibilitate ale unora dintre aleşii locali”. Şi se încearcă salvarea la pachet a celor declaraţi în stare de incompatibilitate şi ştergerea unor interdicţii de a fi aleşi pentru unii dintre politicienii care şi-au stabilit obiective electorale în 2014.

Întrebat cum pot fi contracarate efectele proiectelor de modificare a unor articole din Codul Penal, Dan Lazea declară că Forţa Civică a făcut ceea ce i-a stat în putinţă, şi anume, să dea vot negativ. În ce priveşte alte mecanisme de acţiune care ar putea să stopeze efectele votului favorabil exprimat în Parlament, Dan Lazea opinează că „nu doar mecanismele parlamentare, a căror motivaţie este una seacă, derivată dintr-o simplă aritmetică a voturilor, îşi pot dovedi eficienţa în această situaţie, ci şi mecanismele neparlamentare, care le pot întoarce decidenţilor politici reacţia de dezaprobare a celor care se opun unor astfel de abuzuri. Semnalare care îi va face pe mulţi să îşi nuanţeze poziţia”. Dar pentru a produce efecte este nevoie de evidenţierea cât mai explicită a consecinţelor acestor hotărâri, pentru ca ulterior, printr-un exerciţiu de comunicare eficientă, „mesajul de dezaprobare să se întoarcă la decidenţii politici chiar din colegiile electorale pe care aceştia le reprezintă”.

Dan Lazea estimează că votul de marţi din Parlament va conduce la un viitor raport MCV în termeni duri la adresa situaţiei din România. Şi opinează că este imperios necesară sensibilizarea celor care votează legi în Parlament din partea celor care i-au trimis în Legislativ. Pentru aceasta, însă, mai spune liderul F.C. Timiş, este nevoie de „semnale scrise, cu nume şi prenume, care să poată fi citite şi înţelese de către toţi cei care sunt atenţi la ce se întâmplă în România, fie că sunt ambasade, comisarul european pe probleme de Justiţie sau reprezentanţi ai mediului de afaceri. Reprezentanţii poporului trebuie să fie aduşi în situaţia de a asculta vocea propriului popor, nu logica de partid”.

Dan Lazea apreciază că România are nevoie de susţinere din partea oficialilor de la Bruxelles, pentru că „ deciziile care se iau acolo interesează şi ţara noastră. Altfel, există riscul de izolare a României. Există şi vor mai exista semnale transmise responsabililor politici, iar aceste mesaje vor avea duritatea formei de exprimare pe care au avut-o reacţiile Statelor Unite şi ale Germaniei în vara anului trecut”, consideră liderul F.C. Timiş.

Print Friendly, PDF & Email