Reprezentanţii Alianței USR-PLUS pentru Timişoara vor înființarea unui Trust timișorean pentru patrimoniu

Foto: USR Timiş

Dominic Fritz, candidatul Alianței USR-PLUS pentru Primăria Timișoara, declară că, dacă va câştiga alegerile pentru Primăria Timişoarei, vrea să înființeze Trustul timișorean pentru patrimoniu şi să reabiliteze, în primii patru ani, 50 de clădiri istorice.

 

Dominic Fritz și Paula Romocean, candidat al Alianței USR-PLUS pentru Consiliul Local Timișoara şi manager al proiectului de reabilitare a Casei cu Atlanți din Piața Libertății, au prezentat un plan pentru renașterea patrimoniului istoric al Timișoarei.

Înființarea unui Trust timișorean pentru patrimoniu, cu un fond inițial de 10 milioane de euro, bani alocați de la bugetul local, și reabilitarea a 50 de clădiri, se numără printre principalele propuneri. „Acestea vor permite demararea de urgență a lucrărilor de reabilitare la multe dintre imobilele aflate acum în stare avansată de degradare, din cauza nepăsării, incompetenței și viziunii actualei administrații a orașului”, susţin cei doi.

Dominic Fritz susţine că suma luată în calcul, de 10 milioane de lei, este minimă și realistă: „Primăria Timișoara tocmai ce a încheiat un contract prin care va plăti către Horticultura în următorii patru ani, 18.5 milioane de euro, aproape 100 de milioane de lei, pentru a pune panseluțe, gazon și jardiniere în centrul Timișoarei. Din acești bani am putea să reabilităm jumătate din acest patrimoniu de peste 200 de imobile protejate inventariat de Primărie în 2015.2

Cei doi şi-au susţinut conferința de presă în Piața Traian, pe care  Dominic Fritz o consideră „expresia batjocurei și dezinteresului cu care sunt tratate clădirile istorice ale Timișoarei”. Acesta spune că, atunci când a venit în Timișoara, în urmă cu 17 ani, ca voluntar la o casă de copii din Freidorf, Piața Traian arăta puțin mai bine ca astăzi şi îl acuză pe actualul primar, Nicolae Robu, că a tratat clădirile istorice ale Timișoarei cu „nepăsare și dispreț”, dovedind „o crasă lipsă de respect față de sute de ani de tradiție și muncă a timișorenilor”.

Dominic Fritz susţine că pentru patrimoniul arhitectural al Timișoarei mandatul lui Nicolae Robu este un eșec și îl întreabă: „De ce nu funcționează de opt ani programul de reabilitare a clădirilor istorice, de ce nu s-a finanțat nicio singură clădire? De ce nu există niciun birou care să se ocupe de clădiri istorice în Primărie? De ce Piața Libertății, care are trei laturi și jumătate cu clădiri ce aparțin statului român, arată cum arată, și singura clădire ce s-a reabilitat este una privată?”

Planul Alianței USR-PLUS pentru renașterea patrimoniului istoric al Timișoarei, care a fost elaborat împreună cu un grup multidisciplinar de specialiști, va avea patru linii de acțiune: planificarea coerentă, parteneriatul activ, reguli stimulative și finanțare inteligentă.

Planificarea coerentă presupune înființarea unui departament de patrimoniu care să formuleze şi coordoneze o bază de date actualizată/registru a clădirilor istorice și proprietarii lor, procedurile de parcurs și planuri de regenerare urbană a cartierelor istorice.

În privinţa Parteneriatului activ, reprezentanţii URS-PLUS spun că Primăria trebuie să fie un proprietar exemplar: „Mulți nu știu asta: în multe clădiri istorice, Primăria Timișoara deține unu sau mai multe apartamente, dar refuză să participe la fondul reparație primăria va lua inițiativa în zonele prioritare unde are cotă în proprietate. Pentru unele proiecte, Primăria poate deveni chiar entitatea contractantă. Înființarea unui birou de consultanță tehnică, juridică și financiară pentru asociațiile de proprietari și locatari, în care cooptăm și arhitecți locali”.

Regulile stimulative se referă la dezvoltarea unor regulamente specifice zonelor istorice, un ghid de design urban obligatoriu pentru investițiile publice în cartierele istorice şi un regulament de publicitate.

Finanţarea inteligentă, mai spun cei doi, presupune înființarea unui  Trust timişorean pentru patrimoniu care va avea din start un buget  de 10 milioane de euro, din bugetul local. „Pe lângă bani de la bugetul local, va fi obținută finanțare de la bugetul de stat (prin Compania Națională de Investiții și Programul Național de Restaurare), europeană, prin Programul Operațional Regional – 2021 – 2027 – Axa 1 (O regiune atractivă), Axa 2 (O regiune cu orașe smart), Axa 3 (O regiune prietenoasă cu mediul)- și de la bănci de investiții, susținându-i ulterior pe proprietari prin creditul circular”, spun reprezentanţii Alianţei USR-PLUS.

„Am fost responsabil pentru un imobil monument istoric, Casa cu Atlanți, pentru mai bine de 14 ani și în ultimii doi ani m-am dedicat aproape exclusiv reabilitării sale. Am înțeles cât de dificil și costisitor este să întreții un astfel de imobil, care sunt obstacolele care trebuie depășite pentru a obtine Autorizația de construcție, dar și provocările întâlnite pe parcursul unei reabilitări. Procesul de obținere a avizelor și autorizației de construcție este mai dificil și anevoios decât în cazul reabilitării unei clădiri obișnuite”, afirmă Paula Romocean.

 

Print Friendly, PDF & Email