Primarul Timişoarei ia în calcul înfiinţarea unui consorţiu anti-ambrozie

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu anunţă, că, împreună cu primarii comunele limitrofe, ar putea înfiinţa un consorţiu anti-ambrozie, pentru a proteja populaţia de alergiile cauzate de această plantă.

 

Nicolae Robu a anunţat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că el şi câţiva colegi de-ai săi din PNL s-au gândit să înfiinţeze un consorţiu anti-ambrozie, între Timişoara şi comunele periurbane. „Dacă este ambrozia prezentă într-una dintre aceste comune, efectul muncii noastre este anulat, pentru că sporii sunt purtaţi de vânt peste tot. Vrem să vedem împreună care sunt cele mai bune idei pentru combaterea ambroziei, dar şi să ne corelăm campanii simultane”, declară, citat de Agerpres, Nicolae Robu.

Primarii din cadrul consorţiului ar urma să convină asupra metodelor şi a perioadei în care vor avea loc, simultan, campaniile de stârpire a acestei buruieni.

Nicolae Robu mai spune că, în Timişoara, 15% din populaţie este afectată de alergie la ambrozie.

Coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, declara că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătăţii populaţiei şi tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie. Aplicaţiile de alertare ar trebui instalate pe telefoanele mobile, care să te atenţioneze la fel ca în cazul altor indici de sănătate, cum ar fi pulsul, tensiunea, numărul de paşi care trebuie efectuaţi într-o zi.

Pe de altă parte, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate, în premieră naţională absolută, anul trecut, la OncoGen al Spitalului Judeţean Timişoara, cercetătorii de aici reuşind să identifice 11 peptide, fragmente patologice care provoacă alergiile la ambrozie, astfel că pe baza lor se va putea concepe un vaccin pentru tratarea alergiei la ambrozie.

Alergologii de la OncoGen au atras atenţia asupra faptului că au început să apară copii cu vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie, care la doar doi ani deja dezvoltă alergia la această plantă, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuşi la acest polen şi că au dezvoltat alergia încă din viaţa intrauterină.

Print Friendly, PDF & Email