Pentru a stopa comerţul ilegal cu locuri de veci, reprezentanţii Primăriei Timişoara au promis de mult timp că vor implementa un fel de registru electronic al locurilor de veci, care să permită clarificarea în timp real a statutului fiecărei parcele din cimitirele din Timişoara. Aplicaţia respectivă este în lucru şi se estimează că un inventar complet electronic al locurilor de veci din Timişoara va fi gata până în anul 2020.
Încă patru ani fără evidenţă electronică
De mult timp, consilierii locali au solicitat, pentru stoparea fenomenului comerţului ilegal cu locuri de veci, dar şi pentru o mai bună monitorizare a activităţii administratorilor cimitirelor, realizarea unei evidenţe electronice a tuturor parcelelor din cimitirele din municipiu.
Această aplicaţie este în momentul de faţă în lucru şi, conform Compartimentului Cimitire şi Coşerit, la fiecare reînnoire a locurilor de veci se actualizează baza de date existentă. „Această bază de date electronică este în lucru, realizând o actualizare graduală a acestuia. Estimarea noastră este că până în 2020 se va finaliza complet introducerea de date, pentru că atunci se închide perioada de şapte ani pentru reînnoirea concesiunilor. La acel moment va exista o evidenţă electronică foarte clară a locurilor de veci din cimitirele Timişoarei”, ne-a declarat Nicolae Cacuci, şeful Compartimentului Cimitire şi Coşerit din cadrul Primăriei Timişoara.
Un sistem care va pune capăt „comerţului de morminte”
Problemele legate de cimitirele Timişoarei, cum e cea a vânzării ilegale de locuri de veci, nu vor putea fi rezolvate atâta vreme cât nu va exista această evidenţă clară, în format electronic, a parcelelor din cimitire, cu nume de concesionari şi perioade bine delimitate de deţinere.
În 2008 se anunţa ca fiind o premieră naţională realizarea unei baze de date electronice cu concesionarii de locuri de veci în cimitirele Timişoarei. Cu ajutorul unui astfel de instrument, ar putea fi combătut fenomenul de comerţ ilegal cu locuri de veci. Realizarea sa ar pune capăt şi unui alt fenomen de amploare, şi anume, vânzării de locuri de veci sunt prin mica publicitate ca proprietate personală, deşi suprafeţele respective aparţin Primăriei Timişoara. Tranzacţiile se fac, de multe ori, în baza unei simple procure. În unele situaţii, la fel ca în cazul unor agenţi imobiliari, cei care publică astfel de anunţuri au portofolii de locuri de veci disponibile, în trei sau patru cimitire, au morminte cu capac sau sau simple, situate şi pe alei centrale, şi spre marginea cimitirului, cu vedere spre stradă sau spre gardul din spate, au cripte, dar şi mini-parcele, în funcţie de preferinţele şi posibilităţile clienţilor.
Toată această afacere înfloritoare este ilegală, întrunind toate elementele necesare pentru a fi considerată înşelăciune. Şi aceasta pentru că locurile de veci din cimitirele Timişoarei nu pot fi vândute, pentru că sunt doar concesionate, pe perioade de şapte ani, de la Primăria Timişoara, care a fost şi rămâne proprietarul acestor bucăţi de teren. În acest sens, este spectaculoasă diferenţa între concesiunea cerută de Primărie pentru perioada de şapte ani – 97 de lei pe loc de veci, adică 14 lei pe an, şi sumele fabuloase, de mii de euro solicitate de vânzătorii acestor locuri de veci.
Ultimele comentarii