Primul spital din Timişoara şi din România a intrat în reparaţii

Clădirea în care funcţionează Clinica de Oftalmologie a jucat un rol colosal în timpul epidemiai de ciumă din 1738

Clinica Oftalmologie TimisoaraPrimăria Timişoara anunţă că au început lucrările de reabilitare la cel mai vechi spital din României. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Clinica de Oftalmologie din Timişoara a fost ridicată în secolul al XVIII-lea.

Reprezentanţii Municipalităţii spun că la Clinica de Oftalmologiea vor fi realizate mai multe lucrări de reparaţii. Se va recurge la decopertări, la reparaţii ale acoperişului, la refacerea tencuielilor, tâmplăriei şi faţadei, va fi montată o instalaţie de protecţie împotriva trăznetelor şi va fi tratată umiditatea pereţilor. Valoarea totală a lucrărilor este de 770.000 de lei + TVA .

Importanţa acestei clădiri, aflate pe Scuarul Martir Radian Belici nr. 1 (fosta stradă Sfântul Ioan nr. 5), este nu doar una de ordin funcţional şi medical, spun oficialii Primăriei Timişoara, dar este şi o importantă pagină în istoria Timişoarei: „Acestea au fost motivele pentru care am făcut în cel mai scurt timp posibil gestul de normalitate de a porni reparaţiile la faţada şi acoperişul acestei clădiri. Respectul pentru patrimoniul istoric al Timişoarei trebuie manifestat în fiecare moment. Pe lângă programele pe care le finanţăm pentru proprietarii privaţi din imobile istorice, preocuparea pentru monumentele din domeniul public sau privat al Primăriei Timişoara este constantă şi intensă”, spun reprezentanţii Municipalităţii.

Clădirea în care funcţionează Clinica de Oftalmologie este una dintre cele mai vechi din Timişoara. Spitalul, primul din Timişoara şi, totodată, primul de pe teritoriul actual al României, a fost ridicat, împreună cu o farmacie, între anii 1735 – 1737, de către Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk, înfiinţată în 1726. La finalizarea lucrărilor, spitalul şi farmacia au fost predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta. Un an mai târziu,TImişoara a fost lovită de epidemia de ciumă, iar spitalul construit a primit, astfel, o importanţă colosală. Tot Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk a ridicat Statuia Sfântului Nepomuk, care iniţial a fost poziţionată în mijlocul actualei Pieţe a Libertăţii.

Print Friendly, PDF & Email