Proiectul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană poate fi răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în fața provocarilor globale ridicate de criza epidemiologică și consecințele sale pe termen lung, atrage atenția rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea. Acesta propune lansarea conceptului „Timișoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană”.
Pe fondul panicii, al neliniștilor profunde și de termen lung, instalate în societate din cauza crizei Coronavirusului, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacole, la evenimente culturale s-au diminuat drastic. Având în vedere lipsa unei garanții că regulile de izolare și limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen, sunt voci dezbat deja public amânarea programului din 2021 pentru 2022.
„Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. Pentru a produce o astfel de schimbare, însă, cred că este esențial să recurgem la resursele de digitalizare și potențialul creativ din mediul universitar timișorean, din UVT și celelalte universități publice ale centrului universitar timișorean”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. Marilen Pirtea, care este și, președinte în exercițiu al „Consorțiului Universitaria”.
Similar, mai spune acesta, sunt importante disponibilitățile din centrele de dezvoltare ITC ale mediului economic local, aflate în cadrul marilor companii internaționale sau locale, care au departamente dedicate digitalizării, precum sunt Continental, Flex, Nokia, Microsoft, Hella, ZF, Visma, Mahle, Eta2U.
Rectorul UVT apreciază că, dacă vor fi depășite temerile și va fi acordată încredere unei comunități atât de importante și cu un nivel al inovării semnificativ, vor fi găsite resursele necesare pentru producerea unei noi premiere europene în 2021: „Cu un centru universitar care grupează aproape 50.000 de studenți, dascăli, cercetători și experți, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii, în care sunt angajați mii de profesioniști ai digitalului, avem motive reale de optimism, pentru reușita unei trecereri rapide spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul Timișoara 2021 să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital.”
Marilen Pirtea spune că sunt mai multe avantaje concrete ale digitalizării programului cultural Timișoara 2021, și anume:
- Creșterea adresibilității evenimentelor către un public mult mai extins, situat peste tot în Europa și în lume, „iar aici nu sunt neglijabile nici comunitățile de români migrați la muncă sau relocați cu familiile, între care se află mii de absolvenți ai liceelor și universităților timișorene, alături de mulți alți timișoreni, bănățeni și români, afectivi față de oamenii și locurile acestea”.
- Inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare și parteneriat local, cu scopul de a transfera cetățenilor europeni experiențe locale, din Timișoara, Banat și România.
- Creșterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea și accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021.
Rectorul UVT afirmă că proiectul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană poate fi răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în fața provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică și consecințele sale pe termen lung: „Europa are, de mai mult de 50 de ani, și o tradiție a unității, la care Timișoara a participat, mai ales atunci când a dat semnalul schimbării politice din România, în decembrie 1989, unitate pentru care orașul nostru poate să fie din nou purtător de simboluri, printr-o ediție a sărbătorii culturale europene Timișoara 2021 în care să vorbim deschis despre o Noua Europă Culturală Digitală. Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră și pentru România.”
UVT este membru fondator al asociației care gestionează calendarul pregătitor și planul de acțiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timișoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de orașele Novi Sad, din Serbia și Elefsina, din Grecia.
Ultimele comentarii