George Ivaşcu, la Timişoara: “Sunt şanse să fim cei mai buni din Europa în 2021, prin Timişoara Capitală Culturală Europeană”

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat, la Timişoara, că există toate şansele ca în anul 2021, proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană să fie cel mai bun din Europa.

 

“Există toate şansele şi vom fi cei mai buni din Europa, în anul 2021. M-am întâlnit la Timişoara cu oameni minunaţi cu care vom lucra împreună pentru ca Timişoara Capitală Culturală Europeană să fie o mândrie”, a declarat ministrul Culturii, George Ivaşcu, citat de Agerpres.

Acesta s-a aflat marţi, 12 iunie, la Timişoara, cu toate părţile implicate în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, – Primăria şi Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş –, pentru ca ulterior toate problemele identificate să poată fi soluţionate prin integrarea într-un proiect global, care să poată fi sprijinit financiar de Guvern.

Secretarul de stat în ministerul Culturii, Ion Ardeal Ieremia, care a participat şi el la întâlnire, a anunţat că, în urmă cu trei săptămâni, o delegaţie a Ministerului Culturii a făcut o vizită la Timişoara, cu scopul identificării problemelor privind proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Profitând de prezenţa în Timişoara a juriului de monitorizare a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, ministrul George Ivaşcu şi cu alţi cinci consilieri ai Ministerului Culturii care suntem azi în Timişoara purtăm discuţii pragmatice cu acest juriu de monitorizare, dar până atunci avem în agendă contacte şi întâlniri cu autorităţile locale, pentru a găsi soluţii de această dată, la problemele identificate în urmă cu trei săptămâni”, a mai spus Ieremia.

Potrivit acestuia, ministrul George Ivaşcu a vrut să discute punctual cazul fiecărei instituţii din subordinea autorităţilor locale şi judeţene, pentru a găsi soluţii “într-un viitor proiect legislativ prin care să se poată asigura o susţinere financiară din partea Guvernului”.

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, responsabili de monitorizarea activității Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, se află la Timişoara, zilele acestea, în contextul procesului de monitorizare a implementării proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

“Este o vizită cu un pronunţat caracter optimist, întrucât toată lumea doreşte binele Timişoarei, astfel încât în anul 2021 să fie cel mai important oraş de pe harta continentului european. Soluţiile sunt multiple, ele vor trebui tratate iniţial separat, pentru ca apoi să poată fi cuprinse într-un document centralizator care să asigure susţinerea guvernamentală de care este nevoie”, declară Ion Ardeal Ieremia.

Finanţarea proiectelor culturale este un subiect care încă este în agenda discuţiei cu juriul de monitorizare, mai spune acesta: “În raportul din octombrie 2017, juriul a făcut unele recomandări care nu-şi prea regăsesc susţinerea în legile din România, astfel încât programele şi proiectele culturale ale programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 să fie abordate şi finanţate de o manieră mai globală. Abordarea juriului de monitorizare este extrem de pozitivă şi dătătoare de speranţă.”

 

Citeşte şi: Deficienţele din programul Timişoara Capitală Culturală Europeană, aduse la cunoştinţa Comisiei Europene

Print Friendly, PDF & Email