Alături de pământul staţiunilor de cercetare cu profil agricol, terenul deţinut de către Universitatea de Ştiinţe Agricole „Banatul” Timişoara a fost mereu vânat de diverşi întreprinzători imobiliari, primari dornici să rezolve probleme legate de retrocedări sau proiecte de infrastructură făcute „pe genunchi”. Un proiect de lege depus recent în Parlament intenţionează punerea acestor pământuri la adăpost de rechinii imobiliari.
„Pepinieră” de terenuri
Recent a fost depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care, deşi nu are printre iniţiatori niciun parlamentar de Timiş, vizează o chestiune de interes strict local: transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului în domeniul privat al statului şi în proprietatea acestei universităţi.
Se intenţionează ca, prin această schimbare de proprietate, terenul, cu o suprafaţă de 1633,77 de hectare, să rămână pe mai departe al Universităţii, ţinând cont că eu existat multe interese imobiliare legate de această zonă a Timişoarei, vizată intens de dezvoltatorii de ansambluri imobiliare.
Iniţiatorii proiectului consideră că, prin fructificarea dreptului de proprietate, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara se asigură că patrimoniul său este protejat împotriva abuzurilor şi a efectelor altor legi speciale care ar putea-o lăsa fără baza materială absolut necesară funcţionării, „dorindu-se totodată dezvoltarea bazei materiale prin participarea la proiecte şi parteneriate naţionale şi internaţionale.”
„Au fost extrem de multe încercări să se ia acest pământ. Din suprafaţa veche s-a şi retrocedat o parte unui proprietar care nu avut niciodată atâta pământ în zonă cât a primit. O universitate de ştiinţe agricole nu poate funcţiona fără această bază necesară pentru pregătirea practică a studenţilor”, spune profesorul universitar Alexandru Moisuc, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Un teren intens „vânat”
Terenul folosit pentru experimente şi cercetare de către Universităţile de Ştiinţe Agricole a fost ţinta unor acţiuni de deposedare sistematică, iniţiate chiar de autorităţi centrale şi locale.
În urmă cu câţiva ani, de pildă, Consiliul Judeţean Timiş a solicitat realizarea unei hotărâri de guvern prin care să se ia teren de la Universitatea de Ştiinţe Agricole “Banatul” pentru a se repartiza Parcului Industrial Timişoara. Scopul luării acestui teren era legat, se arăta în acelaşi proiect de hotărâre, de necesitatea înscrierii în proprietatea judeţului a reţelei de utilităţi. Sprafaţa de teren în discuţie era de 26.827 de metri pătraţi. Din fericire, nu a fost oficializat transferul.
Ultimele comentarii