Primăria Timişoara extinde şi completează măsurile restrictive legate de comercializarea băuturilor alcoolice în Complexul Studenţesc. Astfel, studenţii nu vor mai găsi spirtoase nici măcar la unităţile alimentare, putându-şi procura de aici cel mult bere fără alcool. Reprezentanţii unor organizaţii studenţeşti au dubii cu privire la eficacitatea unor astfel de măsuri restrictive, considerând că eforturile Primăriei ar trebui să se îndrepte spre siguranţa oferită de unele cluburi sau respectarea normelor de igienă a alimentaţiei la fast-food-urile din zonă.
Sunt permise băuturi cu o concentraţie alcoolică de cel mult 0,5%
Primăria Timişoara a decis să extindă prohibiţia din Complexul Studenţesc, înglobând în categoria de unităţi care nu mai au voie să vândă alcool şi buticurile cu alimente sau fast-food-urile. În forma nouă, regulamentul care urmează a fi aprobat de către Consiliul Local Timişoara stipulează că se interzice cu desăvârşire comercializarea, servirea şi consumul băuturilor alcoolice în unităţile comerciale din perimetrul Campusului Universitar Timişoara. Din această categorie fac parte orice produse care au o concentraţie alcoolica mai mare de 0,5%.
Cei care nu se vor conforma acestei decizii riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei. „Luând în considerare incidentele violente care au avut loc în zona Campusului Studenţesc Timişoara, pe fondul consumului de alcool, precum şi sesizările privind tulburarea liniştii şi ordinii publice în zonă, şi nu în ultimul rând luând în considerare necesitatea asigurării unui climat sănătos şi sigur pentru studiu şi odihnă, apreciem că este necesară interzicerea atât a consumului de băuturi alcoolice, cât şi a comercializării acestora în perimetrul Campusului Studenţesc Timişoara”, îşi argumentează poziţia Municipalitatea timişoreană. Rămâne de văzut cum se va aplica această prevedere actualizată şi ce procese ar putea genera pentru Primărie.
Reprezentanţii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest sunt însă sceptici cu privire la faptul că acest regim restrictiv extins va avea obiectivul scontat. „Impunerea primelor restricţii de acest fel nu consider că a avut efect, în Complexul Studenţesc se consumă în continuare alcool. Plus că există riscul ca, în momentul în care se interzice consumul la localuri, să se consume alcool în cămine, lucru interzis de regulamentele de funcţionare ale căminelor. Cert este că eforturile Primăriei ar trebui să se îndrepte mai degrabă spre alte chestiuni – să se verifice siguranţa unor cluburi sau respectarea normelor de igienă a alimentaţiei la unele fast-food-uri”, crede Bogdan Crişan, preşedintele OSUT.
O măsură controversată
În 2013, imediat după adoptarea de către Primărie a Hotărârii de Consiliu Local privind delimitarea Campusului Studenţesc Timişoara şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor comerciale, de alimentaţie publică sau prestări servicii în acest perimetru, prin care se interzicea comercializarea de alcool în localurile din zonă, au apărut plângeri ale comercianţilor care îşi văd ameninţate interesele economice.Prefectura Timiş a cerut, în urma sesizărilor primite, explicaţii legate de modul în care a fost adoptată hotărârea care a instituit “prohibiţia” în Complexul Studenţesc.
După adoptare, au existat voci în Consiliul Local care au susţinut că acest act normativ este extrem de greu de aplicat şi, în plus, ar putea avea efecte negative. Conform unor consilieri locali, nu e suficient că a fost adoptată acea hotărâre de consiliu, pentru că amenzile modice date comercianţilor care refuză să respecte hotărârea, nu sunt de natură să descurajeze vânzarea de băuturi alcoolice în acest spaţiu şi că există riscul ca studenţii care nu mai beau în aceste localuri să înceapă să bea prin cămine.
Ultimele comentarii