Profesorul Ioan Carțiș, sărbătorit de Universitatea Politehnica Timișoara

Ioan Carţiş. Foto: UPT

Universitatea Politehnica Timișoara l-a sărbătorit pe profesorul emerit Ioan-Gheorghe Carțiș, fost rector al instituției în perioada 1996-2004, una dintre personalitățile proeminente ale învățământului superior timișorean, la împlinirea vârstei de 85 de ani.

 

Conducerea actuală a UPT a dorit să-și exprime, astfel, aleasa prețuire și profunda apreciere pentru dăruirea cu care, în calitate de profesor, prorector și rector, domnul Ioan-Gheorghe Carțiș s-a dedicat activității științifice, didactice, manageriale și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara.

De numele lui Ioan Carţiş, profesor, prorector și rector al Universității Politehnica Timișoara, se leagă ascensiunea acestei instituţii de învăţământ superior în anii dificili de după decembrie 1989 și păstrarea ei în topul universităților din țară și nu numai.

Celebrarea profesorului Ioan Carţiş, care a avut loc luni, 8 noiembrie 2021, la Biblioteca UPT, a fost organizat în sistem hibrid, cu o prezență fizică redusă, dar cu o audiență largă în mediul online, fiind transmisă live pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara.

Profesorul Ioan Carțiș a primit plachete de onoare pentru întreaga activitate, din partea conducerii UPT, din partea Fundației Politehnica, iar din partea Clubului Sportiv, pe care l-a susținut mereu, a primit un tricou actual al echipei Politehnica Timișoara, cu numele său și cu numărul 85.

Ioan Carţiş şi actualul rector, Florin Drăgan. Foto: UPT

Pentru a-l felicita pe profesorul Ioan Carțiș, au avut intervenții online foștii miniștri ai Educației, Ecaterina Andronescu și Andrei Marga, președintele filialei timișorene a Academiei Române, Dan Dubină, prorectorul Universității din Gelsenkirchen, Waltraut Brandl, care este absolventă a UPT, fostul director al Operei din Viena și coleg cu sărbătoritul, Ioan Holender, foștii rectori ai universităților timișorene Păun-Ioan Otiman și Ioan Talpoș, dar și colegi și prieteni de-ai acestuia.

Născut la 8 noiembrie 1936, Oradea, Ioan-Gheorghe Carțiș a absolvit cursurile Şcolii Medii Electrotehnice din Timişoara în anul 1954, iar în anul 1959 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanica a Institutului Politehnic din Timişoara. Între anii 1959 -1961 a fost încadrat în producţie ca şef de secţie fabricaţie la Centrul Mecanic din Timişoara. Din 1961 până în 2006, a fost cadru didactic la Universitatea Politehnica Timişoara urcând toate treptele ierarhiei universitare: în 1961-1968 a fostasistent, în 1968- 1977, şef de lucrări, în 1977-1990, conferenţiar, iar din 1990, profesor universitar. Este şi autor al 130 de lucrări ştiinţifice, dintre care 40 au avut aplicare directă în industrie. Este conducător de doctorat în domeniul „Ştiinţe inginereşti”, specialitatea „Ştiinţa materialelor”, din 1991.

De la 7.000 de studenți, cât avea Politehnica în 1996, când a preluat primul mandat de rector, printr-o strategie clară și cu multe insistențe, prin atragerea mediului economic, a părinților și elevilor, Ioan Carţiş a reușit ca la finalul celui de-al doilea mandat să crească numărul de studenți la 13.000, spun oficialii UPT.

În privinţa gestionării patrimoniului Politehnicii – UPT moștenise un patrimoniu foarte mare, dar într-o stare lamentabilă –, în mandatul lui s-au făcut câteva investiții importante: au fost înființate casele Politehnicii, dar mai ales Casa Politehnicii II, bazele sportive, cu terenuri de tenis, fotbal, handbal, bazine acoperite, Biblioteca UPT.

„Pentru întreaga sa activitate că dascăl, om de știință și conducător al Universității Politehnica Timișoara, profesorul Ioan Gheorghe Carțiș și-a câștigat stima studenților, a corpului didactic și a cetățenilor din Timișoara”, transmit reprezentanţii UPT.

Print Friendly, PDF & Email