Ioan Holender, la Politehnica Timişoara, după mai mult de 50 de ani

Un moment special în cadrul Zilelor Politehnicii l-a constituit întâlnirea studenţilor şi profesorilor Universităţii Politehnica Timişoara cu Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, timişorean la origine şi fost student al Politehnicii.

 

În cadrul discuţiilor, Ioan Holender a punctat câteva dintre episoadele definitorii ale carierei sale, unul dintre acestea fiind legat chiar de Universitatea Politehnica Timişoara. Aici a fost student al Facultăţii de Mecanică, pe atunci dorindu-şi să devină inginer. A fost, însă, exmatriculat în 1956 – după revolta studenţească la care a participat şi a luat cuvântul la celebra întrunire din cantina Politehnicii –, fără posibilitatea de a se reînscrie în vreo facultate din România.

În Austria a început de la munca de jos, desenator tehnic, figurant la operă şi cântăreţ, dar fără mari perspective de carieră, până când i s-a sugerat că este „prea deştept” pentru a rămâne la acest stadiu. A început să facă impresariat artistic, iar în final a ajuns director al Operei de Stat din Viena, poziţie în care a stat timp de 19 ani şi care i-a adus celebritatea.

Perioada următoare l-a purtat pe aproape toate meridianele lumii, mai ales din postura de consultant al mai multor instituţii de cultură, printre care celebra Metropolitan Opera House din New York sau Opera din Tokyo.

În cadrul discuţiilor cu studenţii UPT, Ioan Holender a evocat şi personalitatea unor profesori ai acestei universităţi şi s-a interesat în special de modul în care văd studenţii de astăzi perioada studenţiei, cariera şi plecarea din ţară.

Print Friendly, PDF & Email