Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a acordat titlul de Doctor Honoris Causa prof. dr. Francesco Cosentino, de la Institutul Karolinska și Karolinska University Hospital din Stockholm, Suedia.
Vicepreședinte al Societății Europene de Cardiologie și coordonator al Ghidului European de Diabet și Boală Cardiovasculară (2019), profesorul Francesco Cosentino este una dintre cele mai importante personalități actuale din cardiologia mondială. Propunerea de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa a venit din partea Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara, ca urmare a contribuției pe care prof. dr. Francesco Cosentino a adus-o în medicină pe domeniul său de activitate.
Titlul îi este decernat profesorul Francesco Cosentino pentru contribuțiile sale la progresul medicinei în general, al diabetologiei și al cardiologiei în special; acesta a reușit să aducă o radicală schimbare de paradigmă tocmai în aspectul istoric considerat a fi unul dintre cele mai conservatoare ale îngrijirii tratamentului diabetului zaharat: terapia farmacologică de prima intenție. „Prin ghidul destinat prevenției și tratamentului la pacienții cu diabet zaharat și boală cardiovasculară pe care l-a coordonat, profesorul Cosentino a reușit să răstoarne paradigme și cutume, recomandările sale, atunci când sunt puse în practică, aducând ani de viață și calitate anilor vieții persoanelor cu diabet zaharat. Ghidul coordonat de profesorul Cosentino este primul care, în ultimii 20 de ani, oferă perspectiva utilizării ca primă intenție terapeutică și a altor terapii în afară de metformin, terapii despre care se cunoaște în momentul acesta că, pe lângă impactul benefic asupra tratamentului diabetului, reușesc să prelungească viața pacientului și să îi reducă în mod considerabil riscul de a dezvolta afecțiuni cu un impact major asupra stării de sănătate, cum ar fi: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi și nu numai”, declară prof. univ. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină.
,,Întărirea și dezvoltarea colaborării între comunitatea noastră academică și lideri mondiali din medicină, cercetare, dar şi personalități de la nivel social reprezintă direcții strategice ale mandatului pe care comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara mi l-a încredințat în calitate de rector. Doresc ca personalitățile cărora le acordăm titlul de Doctor Honoris Causa să reprezinte modele de urmat pentru studenții noștri. Studenții de astăzi sunt viitorul de mâine al medicinei și ne dorim ca aceștia să fie bine pregătiți și să găsească în rândurile comunității academice modele demne de urmat pentru ca, la rândul lor, să construiască mai departe o lume la care să își aducă aportul în sprijinul sănătății”, declară prof. univ. dr. Octavian Crețu, rectorul UMFT.
Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, organizată în colaborare cu Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, a avut loc în cadrul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara.
,,Astăzi, cu toții vedem că medicina înseamnă și colaborare, schimb de experiență, de opinii profesionale, toate având ca obiectiv final un management cât mai eficient al pacientului”, spune Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Ultimele comentarii