După patru ani de la momentul iniţierii procesului de insolvenţă a fostei echipe Politehnica Timişoara bate pasul pe loc, la Tribunalul Bacău. Zilele trecute, magistraţii au constatat că nu mai au actele necesare pentru identificarea patrimoniului fostului club.
Faliment fără documente
Mutarea de la Tribunalul Timiş la Tribunalul Bacău a procesului de insolvenţă al fostei echipe Politehnica Timişoara – din perioada când era patronată de Marian Iancu (foto) – nu a fost de bun augur pentru procesul în sine şi nici pentru speranţele de recuperare a debitelor rămase prin bugetele locale în urma „decesului” fostei societăţi care administra echipa.
Zilele trecute, într-un nou termen de judecată, la care nu s-a rezolvat mai nimic, instanţa a constatat că, după schimbarea administratorului judiciar desemnat, nu mai are actele necesare pentru continuarea procesului. Instanţa băcăuană a decis să amâne judecarea cauzei pentru data de 18 martie şi a emis o adresă către fostul administrator judiciar prin care i se pune în vedere “să depună la dosarul cauzei şi să comunice şi noului administrator judiciar desemnat în cauză toate înscrisurile întocmite în cursul procedurii până când acesta a fost înlocuit, în special rapoartele de evaluare realizate cu privire la bunurile aflate în patrimoniul debitoarei, procesele-verbale de vânzare întocmite în cursul procedurii, precum şi inventarul bunurilor.”
Cu alte cuvinte, în momentul de faţă, acest proces este blocat pentru că nu se regăsesc în dosar documente esenţiale pentru procesul de insolvenţă, după schimbarea administratorului judiciar. Mai mult, instanţa nu are nici măcar o evidenţă clar a mişcărilor din conturile societăţii falimentare, făcând acum o adresă către banca la care existau conturi ale SC Politehnica Timişoara SRL “cu menţiunea să se precizeze situaţia contului debitoarei de la data deschiderii şi până în prezent, sub sancţiunea amendării persoanei responsabile pentru necomunicare”.
“Să fim serioşi, se ştia de atunci că respectiva societate nu mai are aproape nimic şi că nu mai este de unde să se recupereze aceste debite. În astfel de cazuri procesul de insolvenţă este mai mult o modalitate de a păcăli debitorii. Nu a fost şi nici nu va fi de unde să se recupereze aceste sume, nu cred că Primăria Timişoara sau Consiliul Judeţean Timiş au şanse, din acest punct de vedere”, ne-a declarat avocatul timişorean Carmen Obârşanu. Aceasta a iniţiat mai multe demersuri de clarificare a raportului între administraţia locală şi fosta echipă patronată de Marian Iancu.
Un proces în stand-by
Nici acum nu este clar de ce procesul în care se judecă insolvenţa fostei echipe Politehnica Timişoara, patronate de Marian Iancu, a fost strămutat de la Tribunalul Timiş la Tribunalul Bacău. Normal ar fi fost să rămână pe plan local, atâta vreme cât priveşte o cauză de interes local, majoritatea părţilor implicate în dosar sunt din Timiş şi nu se pune problema ca vreunul dintre cei din masa credală – în care sunt înscrişi şi CJ Timiş şi Primăria Timişoara – să fi făcut presiuni.
Procesul a început cu mai mult de trei ani la Tribunalul Timiş şi până acum nu s-a întâmplat nimic notabil, fiind vorba în general de un lung şir de amânări, din diverse motive. La ultimul termen, care a avut loc la instanţa din Timiş, s-a dispus ca dosarul să fie înaintat Tribunalului Bacău. Unde, până în momentul de faţă, nu s-au înregistrat decât amânări, una dintre ele fiind legată de contestarea raportului de activitate al administratorului judiciar, precum şi de soluţionarea unei cereri de îndreptare eroare materială, formulată de CJ Timiş.
În acest proces de insolvenţă, masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este formată din peste 40 de creditori. Primii pe listă sunt Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, şi CJ Timiş, individual şi prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş. Reprezentanţii Direcţiei de Prestări de Servicii din subordinea administraţiei judeţene spun că a rămas neachitată chiria pentru stadion pe o perioadă destul de lungă de timp. Deşi nu a fost iniţial înscrisă la masa credală, Primăria Timişoara a revendicat şi ea datoriile rămase neplătite de pe urma fostului club.
Ultimele comentarii