Insolvenţa fostei Poli, la faza de dezgropare de arhive cu transferuri de fotbalişti

Procesul se judecă din 2012

Procesul de insolvenţă al societăţii care administra fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara, din perioada patronajului omului de afaceri Marian Iancu, nu dă semne că s-ar putea apropia măcar de o primă soluţie care să clarifice ce mai e de recuperat din patrimoniu. În dosar sunt aşteptate de aproape jumătate de an informaţii de la Federaţia Română de Fotbal privind transferurile de jucători şi „conceptualizarea teoretică” a acestor transferuri.

 

Date solicitate de la FRF, sub ameninţarea amenzii

De jumătate de an, procesul de insolvenţă al societăţii care administra fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara, pe rol la Tribunalul Bacău, aşteaptă informaţii lămuritoare de la Federaţia Română de Fotbal.

Instanţa vrea să afle „ituaţia actuală a transferurilor efectuate de Politehnica Timişoara, aşa cum rezultă din evidenţele sale, dar are nevoie şi de lămuriri teoretice, respectiv a solicitat să i se precizeze dacă, „în sensul prevederilor reglementare FRF ori FIFA, transferul unui jucător de fotbal de la un club la altul este considerat operaţiune de vânzare-cumpărare.”

Pentru că aşteaptă de ceva timp datele, Tribunalul Bacău a cerut FRF „să precizeze persoana responsabilă ca în cazul necomunicării informaţiilor solicitate instanţa să aibă posibilitatea amendării acesteia.” Ultimul termen în proces a fost pe 25 noiembrie, când cauza s-a amânat, iar următoarea înfăţişare va avea loc abia pe 17 februarie 2016.

Să fim serioşi, nu ştiu ce s-ar mai putea recupera din datoriile fostei echipe Poli. Dacă avea de unde să plătească aceste datorii nu intra în insolvenţă, care e o altă formă de a exprima faptul că nu există posibilitatea achitării debitelor. Am înţeles că va fi adus aici pentru audieri Marian Iancu în perioada următoare, şi rămâne de văzut ce informaţii noi se vor afla cu această ocazie”, declară avocatul timişorean Carmen Obârşanu, care a iniţiat sesizări inclusiv la DNA cu privire la legalitatea finanţării fostei echipe Politehnica Timişoara din bani publici de la bugetul local.

 

Un proces de cursă lungă

E greu de înţeles logica strămutării procesului insolvenţei fostei Politehnica Timişoara la Tribunalul Bacău, în condiţiile în care procesul are o miză mare pe plan local. Mai multe instituţii din administraţia locală încearcă să-şi recupereze datoriile de la echipa defunctă patronată pe atunci de omul de afaceri Marian Iancu, parte şi el din masa credală în acest proces. Oricum, dacă scopul strămutării ar fi fost de accelerare a procedurii, lucrurile nu decurg deloc după cum se aşteaptă.

Astfel, din procesul de bază de insolvenţă, strămutat la Bacău, s-au ramificat mai multe acţiuni de contestaţie, unele demarate de personal tehnic sau fotbalişti care, în unele cazuri au uitat să plătească taxe de timbru de 200 de lei, aceste acţiuni, ulterior anulate, complicând şi ele speţa.

Derivat din procesul de bază este însă şi un dosar în care Politehnica Timişoara SA, prin administratorul judiciar, contestă executarea. Aici judecarea paralelă a început luna trecută, iar zilele trecute s-a pronunţat o decizie surprinzătoare. Tribunalul Bacău, unde a fost mutat acest dosar de la instanţele din Timiş, a admis „excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bacău”. Ca atare, magistraţii au declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Timişoara, unde, din nou, s-a constatat conflictul negativ de competenţă. Deci, s-a suspendat, din oficiu, judecata cauzei, iar dosarul a fost înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru soluţionarea conflictului.

Magistraţii Curţii Supreme vor trebui să decidă cine judecă acest dosar.

Print Friendly, PDF & Email