Procesele pierdute decimează încasările Vămii în Timiş

Aşa susţin reprezentanţii Biroului Vamal de Interior Timiş

Tigari de contrabandaConform unor surse din interiorul sistemului vamal, încasările Vămii pe segmentul produselor accizabile s-au diminuat odată cu reorganizarea ce a presupus reîmpărţirea de competenţe cu Fiscul. Aceste teorii par să se confirme şi în Timiş, unde se remarcă încasări extrem de modeste pe segmentul controlului produselor de tutun. Biroul Vamal de Interior Timiş justifică însă aceste rezultate slabe prin procesele pierdute pe bandă rulantă cu agenţii economici aflaţi în culpă.

 

Încasări diminuate în instanţă

Conform bilanţului preliminar întocmit de Biroul Vamal de Interior Timiş, la accizele încasate la produsele din tutun în judeţ se constata o scădere de 22,1% (188.348 de lei, anul acesta, faţă de 241.634 de lei, în 2013).

Foarte interesantă este justificarea dată de instituţie pentru încasările în scădere. Ei spun că scăderea veniturilor obţinute prin activitatea de control a produselor din tutun este „justificată probabil de numărul mic de dosare penale soluţionate în favoarea statului care au fost deschise pentru prejudiciile create prin introducerea de ţigarete în afara limitei legale şi deci implicit de scăderea sumelor plătite de către persoanele fizice stabilite ca prejudicii în aceste dosare penale”.

Problema legată de felul în care decurg procesele Vămii cu contrabandiştii de ţigări este veche, remarcându-se nu o dată că Statul pierde, în pofida evidenţelor clare care atestă comiterea unor ilegalităţi. Pe de altă parte, însă, procesele pierdute în serie pot fi şi un indiciu că ar trebui realizate schimbări la nivelul compartimentelor juridice, respectiv al celor care reprezintă interesele Vămii în instanţă.

Totuşi, conform unor surse din sistemul vamal, pe lângă aceste procese pierdute, de vină pentru scăderea încasărilor la nivel naţional este reorganizarea făcută recent în sistem, când structurile Vămii au fost permutate, fiindu-le amestecate competenţele cu cele ale Fiscului. „Din datele pe care le am nici acum nu s-a normalizat activitatea de control pe segmentul produselor accizabile. După împărţirea competenţelor de control în Vamă şi Fisc nu s-a reuşit armonizarea sistemelor informatice. Informaţia circulă greu, până la nivelul controlului final. Au ajuns să se ocupe de acest tip de control persoane din Finanţe, care şapte ani nu au mai avut niciun fel de activitate pe acest segment. Iar acest lucru se vede la nivelul încasărilor. Ei  spun că, pe unele zone, au crescut încasările, cu 1 – 2%, însă nu se pomeneşte faptul că şi accizele au crescut, deci raportat la aceste majorări, încasările statului, de fapt, au scăzut”, spune Voinea Negoiţă, vicepreşedintele Sindicatului Vameşilor şi Poliţiştilor „Pro Lex”.

Contrabandă în creştere

Potrivit unui studiu al firmei de consultanţă KPMG, consumul total de ţigări a scăzut anul trecut cu 2%, la 26,56 de miliarde de ţigarete, după ce declinul de 4%, la 23,28 de miliarde de ţigarete, al pieţei legale, a fost compensat parţial de creşterea consumului de produse contrafăcute şi de contrabandă, la 2,9 miliarde de ţigarete

Obună parte din ţigările de contrabandă continuă să intre în ţară, la tir, prin vămile de la frontierele comunitare. Raportat la acest aspect, trebuie menţionat faptul că într-un raport recent privind controlul vamal efectuat în România de structurile de specialitate, Curtea de Conturi face public un aspect puţin cunoscut: faptul că, din diverse motive, trei sferturi din declaraţiile vamale de import, procesate de către structurile vamale, nu au parte de verificări. Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că, raportat la ultimul an verificat, aproximativ 15% din declaraţiile vamale de import procesate au fost verificate fizic şi documentar, în timp ce 9% au fost verificate doar documentar, iar restul de 76% din importuri nu au fost supuse niciunei verificări faptice sau documentare cu privire la corectitudinea datelor înscrise în declaraţiile vamale de import.

Raportat la Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, concluzia este că, în ultimul an supus verificării, au existat doar 6119 declaraţii vamale supuse controlului documentar şi fizic, 8.042 de declaraţii la care s-a efectuat doar control documentar, fără a se mai efectua control fizic şi 46.000 de declaraţii vamale la care nu s-a efectuat nici control fizic, nici documentar. Sindicatele din sistem spun că acestea au fost rezultatele organizării “originale” făcute în sistemul vamal.

Print Friendly, PDF & Email