Câinii de pripas decimează vânatul în Timiş

Suspecţii de serviciu sunt maidanezii puşi în libertate în Timişoara

cainiReprezentanţii Gărzii Forestiere Timişoara spun că fondurile de vânătoare din judeţ, care atrăgeau şi turişti străini, ar putea deveni amintire, pentru că vânatul este decimat constant. Suspecţii de serviciu sunt maidanezi.

 

Maidanezii, „primii vânători” ai judeţului?

În cadrul unei întruniri recente la Prefectura Timiş, reprezentanţii Gărzii Forestiere Timişoara au atras atenţia asupra pericolului reprezentat de haitele de câini care îşi fac veacul în jurul Timişoarei şi a oraşelor ceva mai mari din Timiş. Conform conducerii instituției, primii suspecţi nu sunt câinii ciobanilor, ci mai degrabă maidanezii care ajung să fie puşi în libertate ori de societăţi de profil ori de aşa-zişi iubitori de animale, care adoptă de faţadă patrupedele, pentru a nu ajunge să fie eutanasiate, după care le eliberează pe unde apucă. De foame, câinii mănâncă puii vânatului şi, organizaţi în haite, atacă şi vânat ceva mai mare.

„Problemele cele mai mari avem pe fondurile de vânătoare din jurul Timişoarei, dar şi a localităţilor ceva mai mari din judeţ. Este adevărat, nu e normal nici că nu mai există limitări pentru ciobani în ceea ce priveşte numărul de oi şi de câini, dar majoritatea acestor câini provin din Timişoara, unde sunt adoptaţi de unii care cred iubitori de animale, după care sunt eliberaţi, şi lăsaţi să moară de foame sau să se hrănească cu vânat”, declară Aristotel Vişoiu, inspector-şef al Gărzii Forestiere Timişoara.

Dincolo de implicaţiile asupra vânatului, Aristotel Vişoiu consideră că aceste haite de câini, dacă se măresc, ar putea deveni un adevărat pericol public. „Să spunem că trecem peste efectele legate de vânat. Este o chestiune total anormală să circule haite mari de câini pe câmp şi în pădurile de lângă oraşe. S-ar putea ajunge la situaţii pe care nimeni nu şi le doreşte”, mai spune şeful Gărzii Forestiere Timişoara.

Câinii fără stăpân, o problemă constantă a Timişoarei

Situaţia de faţă readuce în discuţie mai vechea şi spinoasa problemă legată de gestionarea populaţiei canine la Timişoara.

Aceasta în condiţiile în care, în raport cu 2014, anul trecut valoarea prestaţiilor plătite de către Primărie Timişoara către societatea care se ocupă de gestionarea populaţiei canine în municipiu a crescut simţitor.

Astfel, Primăria consemna că în anul 2014 au fost ridicaţi de pe domeniul public 1.075 de câini şi de la societatea Danyflor, care se ocupă de gestionarea câinilor comunitari, şi administrează un adăpost de animale propriu, „au fost emise şi recepţionate  facturi în valoare de 671.774,93 de lei, cu TVA inclus”. Prin comparaţie, în 2015, au fost ridicaţi de pe domeniul public 1.467 de câini, fiind emise şi recepţionate  facturi în valoare de 2.060.065,77 de lei cu TVA inclus. Adică, valoarea facturilor emise pe parcursul anului trecut pentru gestionarea populaţiei canine a crescut de peste trei ori.

Conform reprezentanţilor Primăriei, sesizările primite privind câinii fără stăpân, înregistrate pe parcursul anului 2015, au fost în număr de 330 şi au fost soluţionate împreună cu SC Danyflor SRL, fiind în scădere faţă de anul 2014 (când au fost 558 de sesizări).  

Ca şi în 2014, numărul celor care şi-au înregistrat anul trecut animalele de companie la Primărie a rămas extrem de scăzut. Astfel, pe parcursul anului 2015, în urma solicitărilor primite, au fost înregistrate doar 174 de animale de companie în Registrul animalelor de companie.

 

 

Print Friendly, PDF & Email