La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au avut loc azi două proceduri intervenţionale deosebite, primele în acest an.
Prima procedură a vizat implantarea unei valve cardiace aortice percutan la unui pacient în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă şi factori de risc pentru operaţia clasică. Costul unei astfel de proceduri este de 25.000 de euro, fiind acoperit de către Ministerul Sănătăţii prin Programele Naţionale specifice repartizate la centrele de cardiologie publice şi private care au competenţa necesară pentru implantarea acestor valve.
Cea de a doua intervenție, o procedură paleativă, a fost dilatarea valvei aortice, cu ajutorul unui balon introdus percutan, la un pacient aflat în stare critică, diagnosticat cu endocardită valvulară. Prin această procedură se ameliorează starea pacientului până la intervenţia chirurgicală, explică medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Aceste proceduri se efectuează atât în spitalele publice, cât şi în cele private, unde pacientul plăteşte însă o parte din cheltuielile de spitalizare.
Intervenţiile au fost efectuate cu succes de către o echipă complexă de cardiologi intervenţionişti, chirurgi cardiaci, medici anestezişti, ecocardiografiști şi personal medical special, echipă formată din conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Brie, dr. Ştefan Moţ, dr. Gabriel Oprișan, dr. Ani Mornos și prof. dr. Marian Gașpar, coordonatorul programului și șeful Clinicii de Cardiologie Vasculară.
Ultimele comentarii