Primarul Timişoarei răspunde solicitărilor PSD Timiș, care cer suspendarea din funcție a secretarului Municipalităţii pe fondul scandalului finanţării echipei de fotbal Politehnica, reiterând faptul că nu are temei legal să ia această decizie. Pe de altă parte, un avocat timişorean spune că, în acest scandal, e vorba despre o culpă comună, a secretarului general al Primăriei, și a consilierilor locali.
Mai mulți juriști, invocaţi ca şi garanți pentru avizele semnate de secretarul general
Referindu-se la recenta solicitare primită din partea PSD Timiș, de a-l elibera din funcție pe secretarul general al Primăriei, Ioan Cojocari, primarul Nicolae Robu spune că nu are temei legal de a-l suspenda. Şi îi atenționează pe reprezentanții PSD să nu dea curs nici intenției formulate, ieri, public de a boicota ședințele de Consiliu Local, prin refuzul de a mai vota orice proiect care este însoțit de un aviz de legalitate semnat de secretarul instituției Ioan Cojocari.
Mai mult decât atât, primarul și-a reiterat, azi, opinia potrivit căreia nu ar fi necesare niciun fel de măsuri suplimentare menite să asigure garantarea corectitudinii și legalității documentelor ce poartă avizul de legalitate al secretarului general Ioan Cojocari. Principalul argument invocat a fost acela că a luat anticipat măsuri care să garanteze legalitatea demersurilor juridice întreprinse în Primărie, solicitând reprezentanților Serviciului Juridic şi a unui jurist în cadrul Secretariatului General, să semneze referatele și proiectele de hotărâri de Consiliu Local, alături de secretarul general Ioan Cojocari: „Pe referatele și proiectele de hotărâri am semnătură de legalitate din partea unui reprezentant al Serviciului Juridic și din partea Simonei Drăgoi, ca jurist în Secretariatul General. Prin urmare, nu este cazul să iau nicio măsură. Secretarul semnează în final hotărârea de Consiliu Local. Dacă au fost amendamente, secretarul se pronunță, la final, dacă sunt legale sau nu. El o face, și are obligația să o facă, și în timpul ședințelor. Nu am niciun temei în situația de față să îl suspend de pe post. Nu am temei legal să fac asta”.
„Una este disputa politică și alta este interesul Timișoarei”
Nicolae Robu apreciază că mesajul recent al consilierilor locali sociali-democraţi, legat de intenția de a le solicita și celorlalți consilieri municipali să nu mai voteze niciun proiect însoțit de aviz de legalitate semnat de secretarul general Ioan Cojocari, ar echivala cu un boicot al proiectelor orașului. Context în care edilul își exprimă speranța că reprezentanții PSD în Consiliul Local nu vor recurge la un astfel de gest. „Una este disputa politică – pot să mă critice, pot să facă ce vor – și alta este interesul Timișoarei. Când este vorba despre interesul Timișoarei și al cetățenilor ei, trebuie să votăm proiectele”, spune primarul.
Tăcere până nu demult
În ceea ce privește implicațiile deciziei recente a Curții de Apel Timișoara vizând caracterul ilegal al finanțărilor acordate de Primărie echipei de fotbal Poli Timișoara, în perioada administrației anterioare, și în ceea ce privește posibilele repercusiuni pe care, ca urmare a acestei decizii, le-ar putea suporta cei găsiți vinovați, Nicolae Robu a admis, recent, că nu cunoaște care ar putea fi consecințele. Și a adăugat că importantă pentru Primărie este respectarea deciziei instanței de judecată și recuperarea prejudiciului.
Nicolae Robu și-a exprimat public nedumerirea legată de faptul că nicio instituție abilitată să formuleze considerații cu privire la ilegalitatea finanțării de către Primărie a echipei Poli Timișoara nu s-a pronunțat, la vremea respectivă. Și a evidențiat faptul că nici Prefectura, nici Curtea de Conturi nu s-au pronunțat atunci cu privire la eventualele ilegalități. Edilul a admis, însă, că au existat, la momentul respectiv, și voci care s-au opus respectivei finanțări.
Avocat: „Culpa a fost comună, a secretarului general al Primăriei, și a consilierilor locali”
Chestionată în privinţa implicațiilor deciziei recente a Curții de Apel Timișoara în cazul finanțării acordate de Primărie echipei Poli Timișoara, în perioada administrației Ciuhandu, avocatul Carmen Obârșanu apreciază că aspectul cel mai important, în acest moment, este recuperarea prejudiciului.
Și, precizează ea, avizul care a permis acordarea finanțării a fost abuziv, documentul în sine neavând avizele de legalitate și oportunitate necesare. „Culpa a fost una comună, a secretarului general al Primăriei, și a consilierilor locali”, apreciază Carmen Obârșanu. Aceasta mai spune că, atunci, directorul Direcției Fiscale a Primăriei, Adrian Bodo, ar fi refuzat să dea avizul fiscal respectivului document, apreciind că respectivele sume destinate finanțării echipei de fotbal nu pot fi plătite din bani publici. „La vremea respectivă au existat și niște represalii asupra domnului Bodo”, îşi aminteşte Carmen Obârșanu, spunând că, în şi absența acordării avizului de către acesta, documentul a trecut .
În ceea ce privește argumentul invocat public de edilul Nicolae Robu, potrivit căruia legalitatea acelui proiect de hotărâre nu a fost contestată public, la acel moment, de către Prefectură și nici nu au existat suspiciuni de ilegalitate formulate de către Camera de Conturi, avocatul Carmen Obârșanu amintește că „la vremea respectivă prefect era dom' Păcală”(referirea este la persoana fostului prefect Mircea Băcală – n.r.), care s-ar fi dovedit fie lesne de indus în eroare, fie insuficient de stăpân pe atribuțiile sale de prefect pentru a contesta legalitatea documentului. Carmen Obârșanu se referă și la conținul unei discuții purtate la momentul când s-a produs respectiva asociere dintre Primăria Timișoara și echipa patronată de omul de afaceri Marian Iancu cu un reprezentant al Camerei de Conturi Timiș, potrivit căreia actualul primar Nicolae Robu – la momentul respectiv senator PNL – și-ar fi oferit sprijinul în vederea modificării cadrului legal în vigoare, pentru crearea condițiilor de legalitate necesare acordării respectivei finanțări unei entități generatoare de profit, așa cum era în acel moment societatea comercială administrată de Marian Iancu. Obiecțiilor sale, legate de principiul neretroactivității unor prevederi legislative, avocatul Carmen Obârșanu spune că i s-a răspuns atunci doar cu o serie de argumente care ar fi invocat angajamentul pe atunci senatorului PNL Nicolae Robu că va iniția demersurile pentru a permite modificarea cadrului legal și intrarea în legalitate.
Ultimele comentarii