Primarul Timişoarei anunţă zero concesii pentru palatele cu turnuleţe ridicate ilegal

Palat cu turnelete strada RomulusVorbind despre cazurile de imobile ridicate fără respectarea autorizaţiei de construcţie, primarul Timişoarei anunţă „zero concesii”, dar spune că soluţiile radicale pot fi adoptate doar în limita legii.

 

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, declară că în acest gen de situaţii nu se poate interveni în forţă, chiar dacă este vorba despre cazuri de nerespectare a legii, dar dă asigurări că toţi cetăţenii care au înţeles 

să construiască imobile fără a deţine autorizaţie sau fără a respecta soluţiile constructive asupra cărora s-a convenit iniţial vor fi somaţi să rezolve cât mai grabnic situaţiile ilegale. Primarul spune că înţelege faptul că răbdarea timişorenilor în legătură cu aceste situaţii de nerespectare a legii, care au cauzat şi prejudicii de ordin estetic oraşului, s-a epuizat, dar declară că nu poate răspunde la aceaste situaţii printr-o altă încălcare a legii. „Înţeleg şi că răbdarea oamenilor a ajuns la capăt şi unii cer soluţii radicale. (…) Putem fi radicali, dar în limitele legii. Eu nu ies din cadrul legal”, spune Nicolae Robu, referindu-se la cazurile concrete ale unor imobile ai căror proprietari au fost somaţi să demoleze, pe cheltuiala proprie, acele părţi pentru care nu au deţinut autorizaţie de construire.

Acesta este şi cazul unui imobil de pe strada Romulus nr. 11, care aparţine unui cetăţean de etnie romă. Clădirea aceasta a făcut în ultimele luni obiectul unor dispute între edilul Timişoarei şi actualul proprietar, Florin Rădulescu, ginerele fostului bulibaşă Mihai Nicolae.

La faţada imobilului au fost demarate recent, fără autorizaţie, o serie de lucrări de reparaţii.În urma unor sesizări pe care le-a primit, la finalul lunii iulie, primarul a mers la faţa locului, însoţit de reprezentanţi ai Poliţiei Locale, pentru a-i solicita proprietarului să stopeze lucrările aflate în curs şi să demoleze turnuleţelor construite fără autorizaţie.

Întrucât, potrivit lui Florin Rădulescu, turnuleţele ar fi fost construite în anii 90, în baza unei autorizaţii primite de la Primărie de fostul proprietar, primarul i-a cerut arhitectului-şef Ciprian Cădariu şi reprezentanţilor Direcţiei de Urbanism să verifice în arhivele Primăriei dacă vreunul dintre turnuleţele imobilului de pe strada Romulus nr. 11 a fost construit în baza unei autorizaţii eliberate de Municipalitate. Nicolae Robu declară că, după verificarea arhivelor, a rezultat că niciunul dintre turnuleţele construite pe faţada imobilului nu a beneficiat de autorizaţie de construcţie. „Legea e lege pentru toată lumea şi se va aplica, ca atare, nediferenţiat”, avertizează primarul Timişoarei, anunţând că vor începe procedurile prevăzute de lege pentru astfel de situaţii. În context, edilul a informat că reprezentanţii Direcţiei de Urbanism au întocmit deja o adresă în atenţia proprietarului imobilului de pe strada Romulus nr. 11, adăugând că acesta va fi invitat la Primărie pentru soluţionarea problemei pe cale amiabilă. Adică, într-o primă fază i se va solicita să aducă imobilul la forma iniţială, în acord cu prevederile înscrise în autorizaţia de construcţie.

Situaţia de pe str. Romulus nr. 11 nu este, însă, singulară, mai spune primarul, care avertizează că în toate cazurile în care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale urmând să se procedeze similar.

„Vor exista zero concesii”, a adăugat Nicolae Robu, precizând că este adeptul rezolvării acestor situaţii de pe poziţii amiabile, nu de pe poziţii de forţă şi că, pentru acţiunea în forţă, legea prevede obligaţia de a dispune de un mandat de executare silită a unei sentinţe judecătoreşti:

Direcţia de Urbanism are sarcina să interacţioneze cu proprietarii acestor imobile, pentru a se verifica dacă şi cum se poate intra în legalitate”.

Print Friendly, PDF & Email