Un document intern emis de Curtea de Conturi, care făcea referire la caracterul legal al asocierii dintre Primăria Timișoara și societatea SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA, a ajuns în posesia secretarului Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari. Înscrisul, despre care acesta spune că a fost dosit în mod deliberat și că nu ar fi ajuns niciodată în mod oficial la Primărie, va fi utilizat de către Municipalitate pentru a solicita revizuirea recentei decizii a Curții de Apel Timișoara în cazul Poli.
Primăria Timișoara, disculpată de un document intern al Curții de Conturi
Secretarul general al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, a prezentat, vineri, în debutul ședinței de plen a Consiliului Local Timișoara, informații menite să ofere clarificări cu privire la acuzele de ilegalitate formulate de Curtea de Conturi referitoare la caracterul asocierii dintre Primăria Timișoara și o societate patronată de controversatul afacerist Marian Iancu, prin care acesta gestiona destinele echipei de fotbal Poli Timișoara.
Potrivit lui Ioan Cojocari, un document intern, transmis de reprezentanții Departamentului Juridic al Curții de Conturi, în 2010, Camerei de Conturi Timiș, ar clarifica problema legată de legalitatea asocierii dintre Primăria Timișoara și SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA.
În baza documentului intern, datat iulie 2010, rezultă că asocierea adusă în discuție nu ar fi fost încheiată cu fraudarea legii. Argumentele invocate fac trimitere, printre altele, la o serie de prevederi legale din Legea nr. 215/200, privind administrația publică locală, precum și din Legea 69/2000 a educației fizice și sportului. Aceste prevederi ar atesta dreptul legal la asociere, chiar și în condițiile în care SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA era organizată, în acel moment, ca o societate comercială pe acțiuni, apreciază secretarul Primăriei Timișoara.
În pofida celor menționate în conținutul documentului intern emis de Departamentul Juridic al Curții de Conturi, asocierea dintre Primărie și societatea comercială care gestiona, în acel moment, destinele echipei de fotbal Poli Timișoara a fost declarată ilegală. Și aceasta, a mai relevat Ioan Cojocari, în condițiile în care documentul intern prezentat nu a mai fost de găsit, acesta fiind dosit în mod deliberat.
Un proces cu un traiect sinuos și cu o miză foarte mare
Curtea de Apel Timișoara a respins recent recursul făcut de Primăria Timișoara în dosarul vizând finanțarea echipei Poli Timișoara, în perioada administrației Ciuhandu. Decizia a venit ca răspuns la contestarea, de către reprezentanții Primăriei Timișoara, a concluziilor unui raport al Curții de Conturi, care releva faptul că societatea Politehnica SA, patronată de omul de afaceri Marian Iancu, ar fi fost finanțată ilegal de Primăria Timișoara. Prejudiciul cauzat astfel s-ar ridica la o valoare totală de aproximativ 7 milioane de euro, sumă din care, potrivit unor estimări, 582.000 de euro ar fi reprezentat datorii către furnizori pentru activităţile curente, 3.300.000 de euro ar fi reprezentat datorii cuprinse în perimetrul de raportare sportiv pentru licenţiere, 877.000 de euro – datorii faţă de personalul clubului, antrenori şi jucători, în vreme ce 1.300.000 de euro ar fi reprezentat datoriile faţă de bugetul de stat şi bugetele locale.
Raportul Camerei de Conturi Timiș, care a fost contestat în instanță de către Primărie, relevă, printre altele, faptul că finanțările acordate de Municipalitate societății patronate de Marian Iancu ar fi fost ilegale. În raport se motivează că finanțarea, din bugetele publice, a unor structuri sportive de drept privat este permisă doar în cazul unor entități fără scop lucrativ, fiind excluse, așadar, de la finanțarea din bani publici societățile comerciale, al căror scop este unul patrimonial și care vizează obținerea de profit.
Acţiunea prin care Primăria a contestat constatările Curţii de Conturi legate de finanţarea fostei echipe Poli a fost înregistrată, în prima fază, la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara, în mai 2013. În acelaşi an, această instanţă a admis excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Timişoara şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Timiş. Unde, după un şir de amânări, acţiunea de contestare a Primăriei a fost respinsă. Ulterior s-a făcut apel, iar litigiul s-a reîntors la Curtea de Apel Timişoara, care a formulat decizia referitoare la caracterul ilegal al asocierii dintre Primărie și societatea patronată de Marian Iancu.
Nicolae Robu: „Legea a fost interpretabilă”
Referiri publice la conținutul deciziei Curții de Apel Timișoara privind respingerea recursului Primăriei în dosarul vizând finanțările acordate echipei Poli Timișoara au fost făcute public recent și de către edilul Nicolae Robu.
Acesta a asigurat că instituția pe care o conduce va respecta orice decizie a instanțelor, dar a formulat o serie de rezerve cu privire la conținutul raportului Curții de Conturi care declara ilegală asocierea dintre Primăria Timișoara și societatea patronată la vremea respectivă de Marian Iancu. Edilul a evitat, însă, să se pronunțe asupra unor eventuale culpabilități ale membrilor fostei echipe din administrația orașului. „Nu acuz administrația de atunci, nici juriștii care au dat aviz favorabil pentru finanțare, nici pe secretarul Primăriei, nici pe consilierii locali, nici instanța care i-a considerat vinovați pe primii”, a declarat recent edilul Nicolae Robu.
Acesta a opinat că unul dintre factorii care au îngăduit finanțarea, de către Primărie, a echipei Poli, în perioada în care aceasta era patronată de omul de afaceri Marian Iancu, ar fi fost ambiguitatea legislației. Cadrul legal ar fi îngăduit multiple interpretări, context în care juriștii care s-au pronunțat asupra caracterului asocierii ar fi identificat o serie de premise despre care au apreciat că susțin legalitatea asocierii. „Legea a fost interpretabilă”, a conchis primarul Nicolae Robu, adăugând și că, la momentul la care asocierea între Primărie și societatea condusă de Marian Iancu a fost încheiată, nicio instituție abilitată nu a formulat în mod public rezerve cu privire la legalitatea acestei asocieri: „Instituția Prefectului nu a făcut nicio sesizare de ilegalitate, Curtea de Conturi nu a făcut nicio sesizare de ilegalitate”.
Ultimele comentarii