Primăria Timişoara taie cablurile de utilităţi care nu sunt îngropate în subteran

cabluri-timisoaraAnaliza făcută de Primăria Timişoara cu privire la cartierele istorice, arăta că sunt zone pe deasupra cărora există un păienjeniş de cabluri, unele rupte, altele cu colaci de sârmă agăţaţi provizoriu de stîlpi sau de case. Municipalitatea dă un ultim avertisment furnizorilor de utilităţi, precizând că dacă nu se conformează şi nu îngroapă rapid cablurile aeriene, riscă tăierea acestora.

 

Cabluri scurtate de Primărie

După numeroase avertismente, Primăria anunţă firmele de telecomunicaţii că toate cablurile care nu sunt introduse în subteran vor fi tăiate. În acest sens viceprimarul Farkas Imre a fost delegat să se ocupe de problemă, tăierea cablurilor urmând să se facă după un grafic stabilit în aceste zile de Primărie.

„Până acum nu s-au dus cablurile în subteran decât după ce au fost tăiate. Este ceva de neînţeles. Firmele de specialitate au primit nenumărate notificări. Există canalizaţie, există tubulaturi în subteran. Sunt străzi pe care vezi stâlpii înclinaţi din cauza cablurilor. Într-o zi poate se prăbuşesc din cauza zecilor de cabluri montate pe ei”, spune primarul Nicolae Robu.

„Probleme au fost şi la reabilitările termice, cu cablurile de pe blocuri, şi s-a convenit să fie îngropate. Au fost însă situaţii în care şi îngroparea s-a făcut haotic – s-au făcut spărturi în tot oraşul, şi nu s-a mai astupat corespunzător. Nu puţine cazuri au existat în care s-a asfaltat şi după aceea s-a venit şi s-a spart, pentru îngroparea cablurilor. Ar trebui să nu se asfalteze pe unele porţiuni până nu sunt îngropate toate cablurile”, este de părere Petru Olariu, preşedintele Asociaţiei Federaţiilor de Locatari Timişoara.

 

Hotărâri de Consiliu Local „onorifice”

O Hotărâre de Consiliu Local care menţionează că în zonele protejate şi în preajma monumentelor amplasarea reţelelor de transmisii de date şi de voce este permisă numai în subteran există din 2003. Respectiva hotărâre nu a fost respectată, fiind anulată în 2009, când s-a votat o nouă hotărâre pe aceeaşi temă care prevedea şi un termen clar pentru îngroparea firelor. Atunci Consiliul Local Timişoara a aprobat Hotărârea nr. 184, care prevedea ca în toate zonele şi subzonele funcţionale din intravilanul Timişoarei, amplasarea reţelelor să se realizeze subteran, iar acolo unde există canale tehnice să fie utilizate acestea. De asemenea, se mai arăta că toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Timişoarei vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012, iar acolo unde există canale tehnice, vor fi utilizate acestea, Direcţia Urbanism din cadrul Primăriei urmând să creeze şi gestioneze o bază de date cu traseele reţelelor de transmisii de date şi transmisii de voce.

Cum nici una dintre aceste prevederi nu a fost aplicată, Timişoara continuă să aibă probleme din acest punct de vedere, atât în cartierele de blocuri din zonele periferice, cât şi în zona centrală.

Pe de altă parte, lucrările de îngropare începute anul trecut sub presiunea tăierii cablurilor de către unele firme de telecomunicaţii au adus un nou val de reclamaţii. După ce cetăţenii s-au tot plâns de felul în care sunt executate lucrările de către firmele care îngroapă cabluri în subteran, reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei au luat atitudine, iar amenzile au început să curgă. O companie de cablu, de exemplu, a fost amendată de peste 20 de ori.

Pe de altă parte, Poliţia Locală Timişoara a primit dispoziţie să amendeze şi firmele care deţin cabluri în oraş, până când societăţile se vor conforma şi vor introduce firele în subteran. Primăria este acum decisă să taie şi cablurile, chiar cu riscul de a-i lăsa pe oameni fără televiziune sau internet. „Oamenii vor trebui să-şi regleze problema cu furnizorii pentru care au optat”, este punctul de vedere al Municipalităţii.

Print Friendly, PDF & Email