Primăria Timişoara îl premiază pe cel care va găsi soluţia pentru alungarea porumbeilor şi ciorilor din centrul oraşului

Ciori în Parcul Catedralei Foto Pro TVPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că va da un premiu celui care găseşte soluţia pentru alungarea din centrul Timişoarei a porumbeilor şi a ciorilor. Şi asta după ce aparatele cu ultrasunete amplasate în zona centrală a oraşului s-au dovedit ineficiente.

 

„Cine are reţeta (pentru alungarea din centrul Timişoarei a porumbeilor– n.r.) să vină cu ea şi va primi şi un premiu. Cu această problemă s-au confruntat şi alţii şi au recurs la soluţii radicale. Ne place să îi vedem (porumbeii – n.r.), dar produc stricăciuni foarte mari”, afirmă primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Cu aceeaşi problemă se confruntă Municipalitatea şi în privinţa ciorilor. Nici pentru alungarea acestora din parcurile din proximitatea Catedralei Mitropolitane nu au fost găsite soluţii. „Nu a fost nimeni în stare să dea o soluţie cu efecte radicale. Continuăm să distrugem cuiburile ciorilor, dar ele le fac la loc. Există o idee care e greu de pus în practică, şi anume să punem plase, dar asta presupune investiţii, stâlpi mai mari decât copacii”, declară primarul Timişoarei.

Edilul anunţa, din primăvara lui 2013, că este în căutarea unor soluţii pentru a alunga ciorile din centrul Timişoarei, care şi-au făcut cuiburi în parcul din spatele Catedralei. A propus atunci ca pentru alungarea ciorilor să fie amplasate boxe din care să se audă împuşcături, însă vânătorii au afirmat că aceste sunete nu fac decât să sperie pe moment păsările, sugerându-i să instaleze plase care să nu le permită să ajungă la cuiburi. O soluţie de moment a fost ca muncitori din cadrul Primăriei să dea jos, din când în când, cuiburile ciorilor, şi să amplaseze aparate care imită sunetele de păsări răpitoare. Problema nu s-a rezolvat, însă.

În toamna anului trecut, câţiva timişoreni au solicitat Primăriei să ia măsuri pentru rezolvarea problemei stolurilor de ciori din zona Catedralei. “Ciorile de lângă Catedrală fac o mizerie îngrozitoare şi un zgomot oribil, miroase a coteţ lângă Catedrală. Este inadmisibil, chiar nu puteţi să le alungaţi, măcar să le stricaţi cuiburile săptămânal dacă e nevoie, cu maşini cu platforme folosite la stâlpii de electricitate şi cu prăjini, ce este aşa de complicat? Sau să montaţi dispozitive electronice ce emit sunete care le alungă. Sau să le împuşcaţi. Şi simbolic e oribil, căci lângă cel mai sfânt loc şi simbol al Timişoarei s-au aciuat aceste păsări negre şi murdare care erau considerate slujitori ai Diavolului, simbol al morţii, răului şi ghinionului. Care e mesajul, că lăsăm ciorile sa facă coteţ din Catedrală?” – era unul dintre mesajele pe care Municipalitatea timişoreană le primise de la cetăţeni.

Nicolae Robu a răspuns acestor semnale, menţionând că îşi pune mari speranţe în dispozitivele cu ultrasunete care ar putea goni păsările din zonă. “Am cumpărat două aparate cu ultrasunete şi cumpărăm şi panouri fotovoltaice pentru funcţionarea lor autonomă. Acum aşteptăm să vedem rezultatele. Dacă sunt eficiente, mai cumpărăm două aparate cu ultrasunete”, spunea, în toamna trecută, primarul Timişoarei.

Iată că nu au fost… Ceea ce l-a determinat pe Nicolae Robu să anunţe că va da un premiu celui care găseşte soluţia pentru alungarea din centrul Timişoarei a porumbeilor şi a ciorilor.

Print Friendly, PDF & Email