Primăria Timişoara, obligată de instanţă să prelungească automat contractul de închiriere a unei baze sportive

Zona-Stadionului-Dan-Paltinisanu-Foto-PanoramioPrimăria Timişoara se confruntă din nou cu o situaţie ciudată din punct de vedere administrativ, fiind obligată de instanţă să prelungească automat contractul de închiriere a unei baze sportive din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”.

 

Adoptarea în plen, doar o formalitate

Consilierii locali vor trebui să îndeplinească peste câteva săptămâni doar o formalitate, adoptând punerea în aplicare a unei sentinţe definitive şi irevocabile, care obligă Primăria să prelungească închirierea unei baze sportive în zona Stadion. „Se aproba încheierea actului adiţional de prelungire a contractului de închiriere, având ca obiect «Bază sportivă şi de agrement» situată în Timişoara, Zona Stadion, cu o perioada de 15 ani începând cu data de 1 august 2004 până în data de 31 iulie 2019”, aşa sună proiectul care pune în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Timişoara.

Vizată de acest contractde închiriere este aşa-numita Bază sportivă şi de agrement din zona Stadion, constând în bufet şi terasă, sală de popicărie, clădire vestiar  cu  grupuri sanitare, chioşc, bazin mare, bazin copii, plajă, casă  portar,  locuinţă administrativă, teren de sport, alei betonate, platforme betonate, rampă auto metalica şi platformă betonată pentru tenis. În concluzie, o suprafaţă uriaşă, a cărei închiriere este prelungită prin decizia obligatorie a instanţei până în anul 2019.

Consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu nu apreciază că acest gen de intervenţii ale instanţei în chestiuni administrative sunt oportune: „Părerea mea este că nu este treaba instanţei să impună Consiliului Local decizii legate de oportunitatea prelungirii unor contracte. Atunci, care mai e rolul Consiliului Local ? Cred că este vorba de o decizie dministrativă – dacă destinaţia utilizării acelei suprafeţe e potrivită, dacă se încadrează în zonă şi aşa mai departe”.

Terenuri cu situaţii neclare

În legătură cu aceeaşi zonă, de la Stadionul „Dan Păltinişanu”, Curtea de Conturi a solicitat Primăriei să-şi facă ordine în propriul patrimoniu, să intabuleze terenurile care, scriptic, sunt ale nimănui şi să lămurească situaţia unor construcţii fără acte şi autorizaţie, care au răsărit pe terenurile Municipalităţii.

La ultimul inventar al patrimoniului public, zone cu un istoric cadastral mai mult decât complicat, cum e şi cazul terenurilor din jurul Stadionului „Dan Păltinişanu”, au intrat la categoria „rămâne să vedem.”

Deocamdată, Primăria a stabilit că zona de agrement Stadion face parte din domeniul public, şi cam atât. „Pentru acest obiectiv, există mai multe litigii pe rolul instanţelor de judecată. Se vor identifica numărul topografic şi situaţia cadastrală pentru terenurile acestei baze. Se va solicita Biroului Spaţii cu Altă Destinaţie, urmărirea şi transmiterea rezultatelor finale cu privire la stadiul acţiunilor”, menţionau reprezentanţii Municipalităţii.

Cu alte cuvinte, deocamdată, situaţia nu poate fi lămurită şi nu se ştie când ar exista şanse să se clarifice, din punct de vedere cadastral.

Conform unui proiect publicat anul trecut, Municipalitatea timişoreană îşi dorea să demareze procedura de evidenţiere a sectorului cadastral al zonei Stadion, cuprinse între Stadionul „Dan Păltinişanu” – strada prof. dr. Aurel Păunescu – strada Podeanu – strada Cerna şi bulevardul Iosif Bulbuca.

Specialiştii Primăriei susţineau că o nouă evidenţiere cadastrală a zonei se impune deoarece în urma dezlipirilor succesive, produse în perioada 1946 – 2014, nu se reuşeşte identificarea parcelelor. Zona de agrement de la Stadion nu este singura în care au existat revelaţii în urma recentelor încercări de inventariere şi clarificare a statului terenurilor şi imobilelor.

Print Friendly, PDF & Email