Primăria Timişoara scoate la licitaţie contractul de incinerat cadavre de animale… supraponderale

ecarisajÎn ciuda scandalului declanşat în Consiliul Local de modalitatea de redactare a contractului de ecarisaj delegat de Primăria Timişoara, care prevedea strângerea de pe domeniul public şi incinerarea unor cadavre de animale cu greutate medie de 25 de kilograme, Municipalitatea a anunţat intenţia de concesionare, deşi documentaţia nu s-a modificat. 

 

O activitate greu de controlat şi cuantificat

Primăria Timişoara a făcut publică, zilele trecute, intenţia a găsi un antreprenor pentru contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public. Municipalitatea estimează „la leu” valoarea viitorului contract, respectiv 297.696 de lei. În documentaţia discutată în prealabil în Consiliul Local se preciza că decontarea se va face la bucată, deşi până acum nu a existat o evidenţă clară a cadavrelor de animale colectate dinn oraş şi nici o modalitate eficientă de control.

„S-a publicat anunţul pentru organizarea licitaţiei, deşi nu s-au lămurit multe aspecte neclare pe care le-am sesizat cu privire la acest contract. Şi cred că sunt foarte puţine firme pe plan local care să aibă incinerator şi groapă pentru cadavre. Aşa că licitaţia s-ar putea să fie făcută doar ca o formalitate”, spune consilierul local PNL Simion Moşiu.

Lacune lăsate la nivel de sesizare

Acum două luni, Primăria Timişoara, prin direcţiile de specialitate, a propus o nouă modificare a normelor de stabilire a modalităţii de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora unităţilor de ecarisaj.

Deşi anul trecut mai mulţi consilieri locali au avertizat că lipseşte şi o evidenţă clară, noile norme nu numai că nu lămuresc mare lucru, dar sunt de natură să işte controverse. Una dintre aceste dispoziţii este şi cea care prevede o greutate medie pe animal incinerat. Conform noilor reglementări, Primăria va plăti “neutralizarea cadavrelor de animale prin incinerare într-un incinerator autorizat” pe baza unei formule de tipul “număr de cadavre colectate x 25 de kilograme mediu/animal”.

Consilierii locali care au cerut lămuriri spun că e greu de precizat cine numără cadavrele adunate de pe domeniul public şi plătite ca atare de Primărie, dacă nimeni nu a fost în stare să inventarieze nici măcar indicatoarele rutiere până acum.

În ceea ce priveşte greutatea medie de 25 de kilograme pe animal incinerat, aceiaşi consilieri menţionau că, dacă se strâng cadavre de porumbei sau pisici de pe domeniul public, nu este normal să se plătească pentru fiecare echivalentul incinerării a 25 de kilograme. Doar câinii de talie mare ajung la asemenea greutate, şi majoritatea câinilor maidanezi de pe străzile Timişoarei sunt de talie mică sau medie.

Şi la sfârşitul anului trecut, pe parcursul a două şedinţe de plen ale Consiliului Local Timişoara, în aproape jumătate din timpul şedinţei a fost dezbătut viitorul contract de ecarisaj pe care Direcţia de Mediu a Primăriei dorea să-l încheie pentru următorii trei ani. În ciuda acestor discuţii, chestiuni precum necesitatea prevederii de cheltuieli neprevăzute sau necesitatea refrigerării câinilor morţi timp de trei zile, nu au primit lămuriri.

Consilierii locali contestatari menţionau atunci că au dubii raportate de experienţa de până acum a Primăriei Timişoara în ceea ce priveşte unele contracte pentru activitatea de ecarisaj.

Conform lor, povestea din spatele acestui subiect este mai veche si vine chiar din mandatul trecut, când la o analiză a facturilor care se trimiteau către Primărie rezulta că pentru fiecare cadavru de câine colectat de pe domeniul public erau decontaţi în unele cazuri 50 de kilometri de deplasare. Conform aceloraşi aleşi locali, cantităţile care facturate erau total aberante şi fără niciun fel de control din partea Primăriei, şi peste un miliard de lei vechi erau achitaţi lunar pentru un serviciu care nu se prea vedea pe stradă.

Print Friendly, PDF & Email