Pentru o serie de drepturi restante, Primăria Timişoara a ajuns în situaţia să fie executată silit de propriii jurişti.
Municipalitatea, executată silit
După ce au obţinut două sentinţe definitive pentru acordarea unor drepturi salariale, mai mulţi funcţionari ai Primăriei Timişoara, majoritatea de la Serviciul Juridic au iniţiat demersurile de executare silită a instituţiei.
Prin intermediul biroului unui executor judecătoresc din oraş, funcţionarii solicită Trezoreriei Timişoara să ia toate măsurile pentru a le fi livraţi banii. Termenul prevăzut de lege pentru acordarea acestor sume este de şase luni.
Conform conducerii Primăriei, banii le vor fi viraţi eşalonat şi fără executare silită. Funcţionarii îşi vor, însă, toţi banii odată.
„S-au obţinut în acest caz sentinţe definitive şi de la Tribunalul Timiş şi de la Curtea de Apel Timişoara. Probabil că s-a ajuns la varianta executării silite pentru că nu mai exista nicio altă soluţie acceptabilă. Nu cred că e normal ca aceste drepturi salariale restante din 2015 şi 2016 să fie acordate eşalonat pe cinci ani”, declară Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.
Măriri suportate din bugetele locale?
Pe tema drepturilor salariale din administraţie, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, deşi nu contesta oportunitatea măririi salariilor, spunea că aceste majorări nu pot fi anunţate ca o realizare a actualului Guvern, atâta timp cât sunt suportate integral din bugetele administraţiilor locale. „În opinia mea, majorarea salariilor în administraţia publică locală şi în instituţiile culturale ale acesteia este un lucru bun şi îl salut! Guvernul, însă, nu a procedat corect, atâta vreme cât a lăsat integral, deci 100%, în sarcina Primăriilor acoperirea costurilor suplimentare cauzate de majorare! Corect ar fi fost ca Guvernul să preia şi această sarcină! Altminteri, Guvernul doar se laudă că a mărit salariile, când, de fapt, mărirea este făcută de Primării!”, a declarat primarul Timişoarei.
Nicolae Robu a făcut şi un calcul financiar pentru a arăta ce înseamnă efortul financiar aferent acestei majorări: „În februarie 2016, Primăria Timişoara a cheltuit cu salariile suma de 6,8 milioane lei. În februarie 2017, Primăria Timişoara va cheltui cu salariile suma de 9 milioane lei. Deci, mai mult cu 2,2 milioane lei decât în februarie 2016. Pe cele 11 luni rămase din 2017, Primăria Timişoara va cheltui cu salariile mai mult cu circa 24 milioane lei! Adică, echivalentul a două noi poduri peste Bega în termeni aproximativi vorbind!”
Edilul Timişoarei susţine că, pentru ca Primăriile să nu ajungă să-şi reducă alocările pentru reabilitarea, modernizarea, înfrumuseţarea şi dezvoltarea localităţilor, este necesar ca Guvernul să le crească veniturile, de exemplu, prin creşterea cotei părţi din impozitul pe venit încasat pe raza unităţilor administrativ teritoriale care rămâne la bugetele locale, de la 41,75%, cât este acum, la 45%.
Ultimele comentarii