Angajaţi din administraţia publică locală, în grevă de avertisment

Sindicatele prevăd “o primăvară fierbinte”

Tiberiu Negrei si Stefan Gogosanu (8) Foto Ligia HutuAngajaţii din administraţia publică locală au anunţat, pentru vineri dimineaţa, o grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii timp de 30 de minute. Aceştia acuză nepăsarea Guvernului faţă de revendicările salariaţilor, refuzul de a parcurge procedura de conciliere după declanşarea conflictului de muncă, precum şi legislaţia haotică şi incoerentă.

 

Revendicări ignorate

Preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara şi vicepreşedintele la nivel naţional al FNSA, Tiberiu Negrei, anunţă că vineri, 20 februarie, va avea loc, în intervalul 10 – 10.30, o grevă de avertisment a funcţionarilor din administraţia publică locală de la nivel naţional. Şi precizează că şi-au confirmat deja participarea peste 2.200 de angajaţi din administraţia publică locală din Timiş, Arad, Alba, Bacău, Hunedoara şi Caraş Severin.

Protestul, anunțat deja de mai mult timp, intervine pe fondul ignorării de către reprezentanţii Guvernului a situaţiei salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în Primării şi Consilii Judeţene. La nivel naţional, greva de protest de vineri va afecta, practic, activitatea din Primăriile şi Consiliile Judeţene din 38 de județe ale țării și din București.

Potrivit informaţiilor oferite de Tiberiu Negrei, revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu acest an, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii. În plus, se mai solicită şi creşteri salariale pentru angajaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Tiberiu Negrei precizează că situaţia angajaţilor din administraţia publică locală este cu atât mai critică cu cât, în urma unor decizii ale Curţii de Conturi, pe care le apreciază drept abuzive, s-a ajuns chiar la diminuarea veniturilor angajaţilor. Împrejurare pentru care îi culpabilizează, în egală măsură, pe foştii guvernanţi, cât şi pe cei actuali. Întrucât, spune el, “ceea ce a făcut guvernul Boc în 2011, face acum şi acest guvern”. Despre ai cărui reprezentanţi Tiberiu Negrei spune că, la mai bine de doi ani de la preluarea puterii, invocă încă efectele negative ale moştenirii preluate de la guvernele anterioare. Şi aceasta în pofida faptului că, la momentul preluării de către USL a puterii, majoritatea de care USL a dispus în Parlament ar fi putut reprezenta o premisă favorabilă modificării legii salarizării, dacă acest lucru ar fi reprezentat pentru actualii guvernanţi o prioritate reală.

Președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara se referă în termeni extrem de critici și la modul în care înțeleg să își facă datoria reprezentanții Curții de Conturi, organism pe care îl acuză că abuzează de prerogativele sale și că a nesocotit în repetate rânduri decizii ale instanțelor de judecată, dispunând ordonatorilor de credite din multe Primării să renunțe la acordarea sporurilor de dispozitiv. Acesta este contextul în care mai multe Primării, printre care și Primăria Timișoara, au fost acuzate de către Curtea de Conturi că au efectuat plăți ilegale către angajaţi. Situație despre care Tiberiu Negrei apreciază că nu corespunde cu realitatea, întrucât ordonatorii de credite care au dispus acordarea sporurilor de dispozitiv către angajați au ținut cont de decizii anterioare ale instanțelor de judecată. “Foarte bine au făcut, bravo acelor Primării care au menţinut veniturile angajaţilor”, declară Tiberiu Negrei. Evocând în sprijinul afirmaţiilor sale conținutul unei sentințe civile din 2007, în baza căreia Primăria era obligată la plata indemnizațiilor de dispozitiv, retroactiv, începând din 2004, și la consemnarea, în cărțile de muncă ale angajaților, a sporurilor de dispozitiv, începând cu 1 ianuarie 2004.

Procedura legală de conciliere, refuzată de Guvern

Președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara, Tiberiu Negrei, mai spune că decizia de organizare, vineri dimineața, a grevei de avertisment, vine în contextul în care Guvernul a ignorat inclusiv prevederile legale care impun ca, în situația declanșării unui conflict de muncă, să se recurgă la procedura de conciliere. Împrejurare în vederea căreia, a mai precizat acesta, reprezentanții sindicatelor desemnasseră o comisie, alcătuită din președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, președintele FNSA, Valer Suciu, și vicepreședintele FNSA, Tiberiu Negrei, însărcinată să poarte discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii. Ca răspuns la sesizarea FNSA cu privire la declanșarea conflictului de muncă în sectorul administrației publice, Guvernul a reacţionat, însă, printr-un comunicat purtând semnătura secretarului de stat din Ministerul Muncii, Alexandra Patricia Braica, în care se făcea referire la faptul că, în baza prevederilor Legii nr. 62/2011 (Legea dialogului social), “nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ”. Motiv pentru care, mai este precizat în comunicatul respectiv, revendicările angajaților din administrația publică nu pot face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

Tiberiu Negrei mai declară că participanții la greva de avertisment de vineri resping categoric orice tentativă de asociere a protestului cu formațiuni sau cu centre de putere care caută să reconfigureze actuala majoritate politică.

Preşedinte CNS Cartel Alfa Timiş: “Trebuie făcută ordine în haosul legislativ din sistemul bugetar”

La rândul său, președintele CNS Cartel Alfa, filiala Timiș, Ștefan Gogoșanu, declară că reprezentanții sectorului bugetar nu solicită decât aplicarea legii unice de salarizare (Legea 284/2010) și doresc să obțină, astfel, drepturile salariale care li se cuvin. Acesta apreciaază și că “trebuie făcută ordine în haosul legislativ din sistemul bugetar”, întrucât există nereguli care sunt întreținute de o serie de legi despre care a afirmat că “se bat cap în cap” și de prevederi care se anulează una pe cealaltă.

Ștefan Gogoșanu mai spune că, în timpul unei recente întâlniri cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, acesta a admis că mai mult de 60% din persoanele angajate din România au încadrare la limita salariului minim pe economie. Lucru care ar echivala, în fapt, cu catalogarea a peste 60% dintre salariații români drept forță de muncă necalificată, a explicat liderul filialei Timiș a CNS Cartel Alfa. Acesta îl acuză pe Liviu Pop că a uitat că a intrat în politică din rândurile mișcării sindicale și că, în actualul context, acesta se asociază, în fapt, cu tentativele Guvernului de a discredita și de a fracționa mișcarea sindicală din România.

Ștefan Gogoșanu acuză că Legea salarizării unice se aplică în acest moment discreționar, mizându-se, în sectorul administrației publice locale, pe discrepanţele care s-au creat prin negocierea separată de creşteri salariale pentru personalul din diverse sectoare bugetare, cât și pe lipsa de reacție a angajaților din administrația centrală, care beneficiază în acest moment de venituri salariale mari.

Sindicatele prevăd “o primăvară fierbinte”

Protest Cartel AlfaŞtefan Gogoşanu mai spune că, în această situaţie în care se doreşte fracţionarea mişcării sindicale şi dezbinarea personalului angajat în sectorul bugetar, în absenţa soluţionării reale a problemelor personalului angajat în administraţia publică locală, se poate anticipa că va urma “o primăvară fierbinte”.

Liderul local al Cartel Alfa evocăşi protestele din 2011, din fața Guvernului, atunci când, spune el, Cabinetul Boc a căutat, prin modificările aduse Legii 284/2010, să decapiteze mișcarea sindicală și să blocheze posibilitatea organizării de negocieri colective, impunând ca obligatorie o reprezentativitate de 51% pentru participarea la negocieri Guvern – sindicate.

Ștefan Gogoșanu apreciază că, la fel de vinovați ca şi reprezentanţii Cabinetului Boc, de nesocotirea solicitărilor angajaților din administrația publică locală se fac şi cei doi foști co-președinți ai USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, cu care reprezentanţii sindicatelor au semnat atunci un acord prin care s-au angajat că, după preluarea puterii de către USL, vor modifica în regim de urgență legislația muncii.

Factorul politic e, din păcate, surd la nemulțumirile populației. Nu poți avea rezultate bune cu oameni nemulțumiți, care câștigă 700 – 800 de lei pe lună. Noi am cerut conciliere, nu vrem adoptarea altei legislații, ci respectarea legislației actuale”, declară Ștefan Gogoșanu, adăugând că aplicarea corectă a prevederilor Legii 284/2010 ar îngădui creșterea cu 17% a veniturilor salariaților din administrația publică locală.

Print Friendly, PDF & Email