Primăria Timişoara a făcut plângere penală pentru administratorul Complexului Heaven

Foto: Facebook Heaven Pool

Clubul Heaven, din Timişoara, se pregătește să-şi redeschidă porţile, cu toate că Primăria declară că nu are dreptul să folosească terenul pe care se află. Unui şir de procese civile i se adaugă acum o plângere penală pe care Municipalitatea a făcut-o pentru deținerea ilegală a spațiului.

 

Având în vedere că la expirarea contractului cu SC Elaine SRL (firma care administrează Complexul Heaven – n.r.), Primăria Municipiului Timişoara a refuzat prelungirea colaborării, între cele două entități s-a iscat un conflict judiciar.

Primăria Timișoara a făcut tot ce i-a stat în putință și va face și în continuare să evacueze spațiile ce-i aparțin, respectiv revin de drept, dar, amiabil, lucrurile n-au putut fi soluționate”, transmit reprezentanţii Municipalităţii.

Aceştia spun că s-au adresat instanțelor de judecată: într-un dosar deschis anul acesta, pe procedură scurtă – unde acțiunea a fost respinsă în prima instanță, în data de 29 mai, iar ieri, 3 iunie, a fost formulat și transmis apelul la această hotărâre –, şi într-un alt dosar deschis în 2019, pe drept comun – unde acțiunea este în instanță, în procedură preliminară, acțiunea neavând  până în acest moment termen de judecată.

Primăria anunţă că nu a eliberat și nu va elibera acordul comercial de funcționare, dar, cu toate acestea, Elaine SRL se pegăteşte să-şi înceapă activitatea, sfidând autoritatea publică și prevalându-se de prerogativele limitate ale acesteia.

La rândul ei, şi firma care administrează Complexul Heaven a deschis, în 2019, o acțiune în instanță, prin care solicită eliberarea acordului de funcționare. Acțiunea a fost respinsă în prima instanță, în 26 martie 2020, instanța constatând în cuprinsul hotărârii că Elaine SRL nu face dovada deținerii legale a spațiului pe care îl folosește, deci că folosește în mod abuziv acest spațiu, neîndeplinind una din condițiile obligatorii pentru obținerea acordului de functionare. Hotărârea a fost atacată în instanţă.

Pentru exercitarea activității comerciale în lipsa acordului de funcționare, Elaine SRL a fost amendată contravențional de către Poliția Locală şi i-a fost suspendată activitatea. Măsura a fost atacată în instanţă. Judecătoria Timișoara a respins plângerea contravențională făcută de Elaine SRL, decizia fiind atacată în 22 mai 2020.

Reprezentanţii Primăriei Timișoara spun că au făcut și o plângere penală pentru deținere ilegală a spațiului, plângere aflată momentan în lucru.

Facem apel și pe această cale la SC Elaine SRL să respecte legea, să respecte administrația publică locală și să renunțe la pretențiile evident nelegitime pe care le emite. Dincolo de setea de bani, există onoarea și ca cetățean / cetățeni al / ai unui oraș precum Timișoara, acționarul / acționarii SC Elaine SRL ar trebui să țină la această valoare”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Aceştia îşi exprimă speranța că instanțele de judecată, respectiv de anchetă  își vor face datoria, pronunțând sentințe juste, „ceea ce, în opinia noastră, în spețele menționate, ar însemna, implicit servirea interesului public. La atât se limitează aprecierile noastre vizavi de spețele în discuție, din respect pentru independența justiției.”

Conflictul juridic între Primărie şi administratorul Complexului Heaven este însă vechi. Între anii 2015 – 2020, au existat zece dosare pe rolurile instanței de judecată în care Elaine SRL a contestat procesele-verbale de constatare a amenzilor emise de Poliția Locală. Nouă procese au fost câștigate de către instituție, unul singur fiind pierdut pe viciu de procedură.

Mai mult, în iunie 2016, fostul director al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare şi cu interzicerea dreptulului de-a ocupa o funcție publică la trei ani după punerea în libertate, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Curtea de Apel Timișoara menținuse, astfel, sentința dată de Tribunalul Timiș.

Nicuşor Miuţ fusese acuzat de procurorii DNA că, alături de ceilalţi inculpaţi în dosar, a aranjat o licitaţie pentru ca o bază sportivă să fie concesionată la un preţ scăzut proprietarului Clubului Heaven, Dorin Epure. Ulterior, a prelungit ilegal contractul, fără a organiza o nouă licitaţie. Procurorii anticorupţie au mai arătat că şi suprafaţa folosită de concesionar era mai mare decât cea prevăzută în contractul cu Primăria. Dacă în contractul de închiriere era vorba de aproximativ 3.000 de metri pătrați, chiriașul a folosit în realitate peste 12.000 de metri pătrați, menţionau procurorii anticorupţie. Aceştia stabiliseră că prejudiciul adus Municipalităţii a fost de 230.000 de euro.

Vizaţi în dosar au fost şi alţi patru angajaţi ai Municipalităţii. Marius Voicu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, Petru Oprea și Octavian Roșca, la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Florin Chirițescu, la doi de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța a dispus instituirea unui sechestru asigurător pe bunurile aparținând celor cinci inculpați, în vederea recuperării prejudiciului.

Print Friendly, PDF & Email