USR Timişoara acuză Primăria că încalcă legea în cazul Complexului Sportiv din zona Lipovei

USR Timișoara susţine că Municipalitatea încalcă legea în cazul Complexului Sportiv pe care vrea să îl ridice în zona Lipovei: „ Au insistat că terenul este reglementat de PUG, având destinația de zonă de agrement și sport, iar elaborarea unui PUZ nu este necesară: Iată însă că ne-au înșelat. Au mințit.”

 

Primăria Timișoara a început în vara anului trecut proiectarea pentru complexul sportiv din zona Lipovei. USR Timișoara susținea, la acea vreme, că e necesar ca Municipalitatea să respecte toate etapele legale ce trebuie parcurse în astfel de situații, şi anume, elaborarea Planului Urbanistic Zonal și organizarea unui concurs de soluții arhitecturale.

În cadrul dezbaterii publice din 6 iunie 2018, ce a avut ca subiect proiectarea complexului sportiv din zona Lipovei, reprezentanții USR Timișoara și ai autorităților locale au avut un schimb de opinii pe tema necesității elaborării PUZ-ului. USR Timişoara tarnsmitea că, dat fiind că terenul pe care se dorește ridicarea complexului sportiv este reglementat de Planul Urbanistic Zonal Ion Ionescu de la Brad, având destinația rezidențială și dotări de cartier, nu de Planul Urbanistic General, cum era  specificat, în mod eronat, în studiul de fezabilitate, este necesară și obligatorie elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, singurul instrument legal, pentru schimbarea destinației unui teren.

Vicepreședintele USR Timișoara, Alexandru Cadar, declară acum că, ciuda acestor argumente obiective, autoritățile locale au insistat că terenul este reglementat de PUG, având destinația de zonă de agrement și sport, iar elaborarea unui PUZ nu este necesară: „Iată însă că ne-au înșelat. Au mințit.

Alexandru Cadar mai spune că a urmărit tema și a observat că aceleași autorități locale au eliberat, în octombrie 2018, un certificat de urbanism pentru o funcțiune identică și anume construirea unui complex sportiv pentru agrement pe terenul lipit de terenul prevăzut pentru obiectivul de investiții mai sus menționat: „Pentru acest certificat de urbanism, autoritățile locale fac trimitere la exact argumentele prezentate de noi cu privire la lipsa PUZ-ului pentru obiectul de investiții mai sus menționat. Cu alte cuvinte, pe terenuri cu reglementare identică din aceeași unitate teritorială de referință, pentru aceeași funcțiune, pentru un obiectiv de investiții al Primăriei nu se aplica legea și nu este nevoie de PUZ, dar pentru un obiectiv de investiții cu capital privat aceleași autorități aplică legea în mod corect și cer explicit acest lucru.”

Reprezentanţii USR Timișoara afirmă că au trimis în octombrie 2018 o adresă către Primărie, solicitând corectarea erorilor, dar primarul Nicolae Robu nu le-a răspuns.

O situație anormală, care ridică mari semne de întrebare cu privire la modul discreționar în care administrația pe care domnul Robu o conduce înțelege să aplice legea. Complexul sportiv din Calea Lipovei este, cu siguranță, așteptat de mulți timișoreni, iar oportunitatea acestui proiect este indiscutabilă. În același timp, trebuie avut în vedere și respectarea prevederilor legale. În acest caz, elaborarea unui PUZ este obligatorie, așa cum de altfel autoritățile locale au confirmat în urma emiterii certificatului de urbanism mai sus menționat”, mai spune Alexandru Cadar.

Print Friendly, PDF & Email