Faptul că Staţiunea Balneoclimaterică Buziaş este cel mai mare contribuabil la bugetul local nu pare să aibă parte de prea mult sprijin, din punct de vedere fiscal, din partea Primăriei Buziaş. Dimpotrivă, zilele trecute Primăria i-a blocat conturile, deşi, conform conducerii unităţii balneoclimaterice, potrivit legii, taxele şi impozitele locale puteau fi plătite până la sfârşitul lunii iulie.
O decizie surprinzătoare
Deşi ar fi fost de aşteptat ca Primăria Buziaş să sprijine pe toate căile legale Staţiunea, conducerea PSD a Primăriei Buziaş a luat decizia de a bloca conturile Staţiunii. Aceasta în condiţiile în care, potrivit legii, societăţile comerciale din turism au posibilitatea să-şi achite dările la stat până pe 31 iulie, tocmai pentru că din mai-iunie încep să aibă încasări. La începutul săptămânii, însă, în urma unei decizii a primarului Alger Ilaş, Staţiunea Buziaş s-a trezit cu conturile blocate, fiind în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii curenţi şi salariile.
Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât staţiunea este cel mai mare contribuabil la bugetul local, plătind anual peste 120.000 de euro, iar în condiţiile în care Apemin Buziaş s-a închis, bugetul local se bazează în primul rând pe banii viraţi de către Staţiune. Mai mult, în fiecare an, Primăria a aprobat eşalonarea, conform legii, a taxelor şi impozitelor plătite către bugetul local până la sfârşitul lunii iulie. În acest an însă, nu a dat niciun răspuns la cererea de eşalonare depusă de conducerea staţiunii încă de acum trei luni, iar acum a blocat conturile unităţii balneare.
“Activitatea noastră fiind în principal una sezonieră, în primele luni ale anului nu am avut încasări şi, potrivit prevederilor Codului Fiscal, ca orice altă societate din turism, puteam beneficia de această eşalonare, până la sfârşitul lunii iulie. Ca în fiecare an, încă din februarie am depus cerere la Primărie, iar acum ne-am trezit, brusc, cu conturile blocate. Până în 31 iulie aveam toţi banii necesari, şi puteam plăti, cum am plătit în fiecare an. Acum trebuie să amânăm plata salariilor şi a unor furnizori, pentru a putea debloca conturile. În acest an, pe lângă decizia blocării conturilor, care nu e susţinută de lege, Primăria ne-a mai calculat şi dobânzi şi penalităţi de întârziere, deşi prevederile legale menţionează că, în cazul acestui tip de eşalonare nu se calculează penalităţi”, ne-a declarat Sorin Munteanu, directorul Staţiunii Buziaş.
Acesta spune că, în aceste condiţii, nu poate decât să tragă concluzia că este vorba de rea-intenţie din partea Primăriei. “An de an, am plătit zeci de miliarde de lei vechi la bugetul local. Şi, în loc să fim sprijiniţi, ni se pun beţe în roate. Nu ştiu de ce, domnul primar ne-a dovedit încă o dată că nu se poate colabora cu el. Am făcut interpelări la Primărie să vină să strângă câinii vagabonzi care mai stau în faţa hotelurilor. Nu s-a făcut nimic, deşi e responsabilitatea Primăriei. Am rugat Primăria să rezolve problema unui canal colector din spatele unui hotel, care se înfunda la fiecare ploaie. Din nou nu s-a făcut nimic, a trebuit să facem totul pe banii noştri. Ce concluzii se pot trage în aceste condiţii?”, spune Sorin Munteanu.
Probleme locale nesoluţionate de ani buni
Nu e prima oară când Staţiunea Buziaş se loveşte de chestiuni ce ţin de administraţia locală şi care ar fi putut fi soluţionate într-un alt mod. Sunt şanse foarte mari ca nici în următoarea perioadă Parcul Buziaş, punctul central al staţiunii timişene şi colonada din acesta, unică în Europa, să nu beneficieze de niciun proiect de finanţare pentru reabilitare şi modernizare. Asta deşi starea acestor două obiective este una de degradare accentuată. Ca într-un lanţ al slăbiciunilor, Guvernul, prin Ministerul Turismului, spune că aşteaptă proiect de la Primărie, în timp ce Primăria spune că aşteaptă despăgubiri de la Guvern pentru cei care au revendicat parcul, în aşa fel încât să poată fi demarat un proiect de reabilitare.
“În ceea ce priveşte posibilitatea atragerii unor surse de finanţare, vă informăm că Autoritatea Naţională pentru Turism poate include proiectul în baza de date cu propuneri de proiecte. Pentru a avea o imagine de ansamblu mai clară asupra eventualităţii implicării instituţiei noastre în sprijinirea implementării unui proiect pe raza Staţiunii Buziaş, Primăria ar trebui să ne informeze dacă dispune de documentaţia tehnico-economică aferentă propunerii de proiect menţionată. În caz afirmativ, aceasta va trebui depusă la sediul instituţiei noastre, împreună cu propunerea de proiect şi bugetul necesar, în vederea evaluării ei de către direcţia de specialitate”, preciza lunile trecute Ministerul Turismului, ca urmare a unei interpelări făcute pe această temă la Camera Deputaţilor.
Ultimele comentarii