Premieră la Timișoara: concurs de înot pentru copii cu dizabilități

Hidroterapie Foto mamicafarafrica.roUn program de terapie cu ajutorul apei, inițiativă unică în partea de vest a țării, se derulează constant în cadrul Asociației Școala Mamei Junior. Adresat copiilor cu dizabilități neuro-motorii, programul de hidroterapie este completat, la nivel de iniţiativă, cu organizarea unei premiere pentru Timișoara: un concurs de înot pentru copiii cu dizabilități.

Sprijin și încurajare pentru copiii cu dizabilități

Un eveniment de natație adresat copiilor cu dizabilități a avut loc, în premieră, azi, la Arena Aqua Sport, din Timișoara. Inițiativa aparține Asociației Școala Mamei Junior, fondată în 2007 de către medicul timișorean Ioana Vârtosu (foto).

Evenimentul se adresează unui număr de 60 de copii cu diferite dizabilități (probleme de vedere, probleme de auz, autism, sindrom Down, tetrapareze), despre ale căror situații medicale reprezentanții Asociației Școala Mamei Junior apreciază că s-au ameliorat considerabil ca urmare a hidroterapiei.

Asociația Școala Mamei Junior s-a înființat în anul 2007, din dorința doamnei doctor Ioana Vârtosu de a oferi servicii deosebite și unice la vremea respectivă pentru femeile însărcinate, viitorii tătici, dar și proaspeților părinți și copiilor acestora. Printre serviciile oferite de-a lungul anilor de către asociație se numără: cursuri prenatale, cursuri de puericultură, cursuri de travaliu, diferite tipuri de gimnastică pentru femei însărcinate sau mămici și copii, kinetoterapie și hidroterapie”, se arată într-un comunicat semnat de managerul de proiect din cadrul Asociației Școala Mamei Junior, Elena-Daria Tanasă. Unde se mai precizează și că, în decursul celor mai bine de șapte ani de funcționare, peste 3.000 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de Asociația Școala Mamei Junior.

Hidroterapia, un adjuvant obligatoriu al tratamentelor unor boli

Ioana Vartosu hidroterapieReferitor la componenta de proiect care se adresează copiilor cu dizabilități, reprezentanții Asociației Școala Mamei Junior spun că hidroterapia sau terapia prin apă poate ameliora condiția de sănătate a copiilor afectați de deficienţe neuro-motorii, motorii şi asociate şi poate veni în sprijinul familiilor acestora. „Hidroterapia este unul dintre adjuvanţii obligatorii ai tratamentelor consacrate în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare”, se precizează în informațiile oferite pe pagina de internet a Asociației Școala Mamei Junior.

Reprezentanţii acestei asociaţii mai spune că scopul acestui proiect este să ofere gratuit o şansă copiilor care suferă de una din bolile cu întârziere în dezvoltare, fiind unicul program de acest fel din vestul ţării În prezent, în cadrul proiectului sunt înscrişi peste 100 de copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între trei luni şi 18 ani, care frecventează în mod constant acest program.

Dizabilităţile cu care se confruntă copiii înscriși în cadrul programelor de hidroterapie sunt extrem de diverse: tetrapareză spastică, parapareză spastică, tetrapareză mixtă , encefalopatie, retard de prematuritate, retard psihomotor, encefalopatie epileptică, cu crize focale migratorii, cu debut neonatal, spasme epileptice, microcefalie, tulburare globală a dezvoltării, severă, hemoragie celebrală la naştere, encefalomalacie multichistică, retard psihomotor sever ,epilepsie simptomatică, lisencefalie, agenezie parţială de corp calos, tulburări de coordonare motorie de tip vertiginos, autism, tulburare mixtă de limbaj, sindrom Down, ADHD și sindrom Rett.

Print Friendly, PDF & Email