Post şi patrule permanente ale Poliţiei Locale, cerute pentru Calea Aradului

 Politisti locali Timisoara Foto opiniatimisoareiDeşi sunt zone în Timişoara care stau mult mai rău din punct de vedere infracţional, fiind catalogate ca periculoase de localnici, printr-un proiect hotărâre de consiliu local se doreşte instituirea unui post de permanenţă al Poliţiei Locale într-o zonă relativ liniştită – strada Miresei colţ cu Aradului. Conform unor consilieri locali, propunerea ar avea mai degrabă cu tractările maşinilor din zonă decât cu infracţiunile.

 

Post fix de pază, solicitat Poliţiei Locale

Câţiva consilieri locali PSD îşi doresc, printr-un proiect de hotărâre depus pentru plenul din februarie instituirea unui post de pază fix al Poliţiei Locale într-o zonă relativ liniştită din oraş: Calea Aradului colţ cu Miresei.

„Unul din obiectivele Consiliului Local este şi acela de a asigur confortul şi siguranţa locuitorilor Municipiului Timişoarei. Din păcate, în anumite zone ale oraşului, oameni sau societăţi săvârşesc abuzuri la adresa cetăţenilor, profitând de lipsa de implicare a autorităţilor. Săptămânal sunt efectuate zeci de apeluri la Serviciul 112 sau la Poliţia Locală, care reclamă abuzuri în zona respectivă. Este de datoria Consiliului Local să intervină, chiar şi pe o perioadă determinată de timp, până la identificarea altor soluţii pentru rezolvarea problemelor”, se arată în justificarea proiectului de hotărâre.

Consilierul local PNLŞtefan Constantin Sandu este de părere că acest proiect de hotărâre vizează, de fapt, tractările făcute de firma Îngerii Galbeni, din zona respectivă fiind ridicate destul de multe maşini. „Pe de altă parte, consider că sunt alte zone din oraş unde infracţionalitatea este o problemă şi unde ar trebui mai degrabă instituite posturi fixe de pază ale Poliţiei Locale. Unul dintre ele este şi Complexul Studenţesc, unde am avut cazuri de bătăi de proporţii, omoruri şi aşa mai departe”, mai spune Ştefan Constantin Sandu.

Siguranţă cu „Big Brother”

Instituirea unor posturi fixe de pază în oraş ar fi într-adevăr o soluţie in extremis, în condiţiile în care s-a decis să se implementeze proiectul legat de „Sistemul de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea crimi­na­lităţii în municipiul Timişoara”. Acest proiect, care presupune instalarea a peste 90 de camere video în diverse puncte ale oraşului, face parte din lista de proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara. Acesta prevede achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video, în timp real, cu ajutorul a 94 de camere video, montate în 13 locaţii publice, considerate de interes general, ale oraşului, precum şi amenajarea unui dispecerat central de monitorizare în cadrul Poliţiei Locale.

Valoarea totală a acestui proiect, finanţat din fonduri europene, este de 3.999.719 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Timişoara se ridică la suma de 126.841 de lei, adică 2% din valoarea eligibilă a proiectului, la care se adaugă cheltuielile neeligibile aferente proiectului.

Deşi proiectul legat de amplasarea de camere video pentru prevenirea infracţionalităţii în Timişoara a fost aprobat, contractul de finanţare fiind semnat, cadrul legislativ a complicat lucrurile, fiind nevoie de cooptarea în proiect a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

“Întrucât la depunerea proiectului a fost adoptată OUG nr. 117/2011 prin care se prevedea constituirea infrastructurii comune de comunicaţii electronice a statului, iar ca integrator tehnic a fost desemnat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Primăria Municipiului Timişoara a avut soluţia unică de a colabora cu STS pentru implementarea acestuia”, explicau reprezentanţii Municipalităţii timişorene.

Print Friendly, PDF & Email